nieuws

Eis: vijf en acht jaar cel voor verdachten van overvallen oud-ijzerhandelaren in Overijssel

rechtbank zwolle
rechtbank zwolle © RTV Oost
"In vijf minuten is ons leven veranderd. Deuren en ramen gaan nu altijd op slot en ik ga alleen nog naar buiten als het moet." Dat zei een overvalslachtoffer vandaag in de rechtszaal, tijdens de rechtszaak tegen twee mannen die verdacht worden van het plegen van gewelddadige overvallen in Overijssel. De verdachten hoorden vijf en acht jaar cel tegen zich eisen.
De mannen B. en P. uit Zutphen worden verdacht van het plegen van drie overvallen in Overijssel: in Wierden, Almelo en Raalte. Overvallen die met veel geweld gepaard gingen. 
B. kreeg vijf jaar cel voor zijn rol in de overvallen. Verdachte P. hoorde acht jaar celstraf eisen. Er zijn DNA-sporen van de verdachten gevonden op een bivakmuts die bij de overval gebruikt is.
De zaak tegen een derde verdachte, S., ook uit Zutphen, werd aangehouden om extra getuigen te horen. Het gaat om nieuwe verklaringen die laat binnenkwamen. Dat gebeurde op verzoek van de advocaat van verdachte S. 

Slaaptabletten

"Waarom kwamen ze bij ons?" Dat vraagt de vrouw uit Wierden zich nu nog af, ruim twee jaar nadat zij en haar man in hun woning werden overvallen. Sinds de overval neemt ze slaaptabletten. "Vergeten kunnen we het nooit", aldus de vrouw in haar slachtofferverklaring, die door iemand anders werd voorgelezen. 
Haar man stelde in zijn slachtofferverklaring dat hij meerdere keren is geschopt en geslagen. Een geweerschot raakte hem in zijn bil. Drie weken kon hij niet werken. Het plezier is weg, gaf hij aan. Ook hij slaapt slecht. Rond het huis hangen nu camera's zodat de man constant in de gaten kan houden of alles veilig is.
Hun dochter lag tijdens de overval in bed. Ze heeft niets gemerkt, maar is nu wel bang.

Met mokers naar binnen

De verdachten ontkennen elke betrokkenheid bij de overval in Wierden. Ze bekennen wel dat ze betrokken geweest zijn bij een andere overval, in Raalte, begin vorig jaar. In de rechtbank beschreven ze hoe ze in de auto op weg naar Raalte instructies kregen. Ze zouden met mokers de ruiten van de woning kapot slaan en op zoek gaan naar geld.
In de woning zou niemand aanwezig zijn, maar dat was niet zo. De bewoonster werd vastgebonden met tiewraps en mishandeld. Wie verantwoordelijk is voor de mishandeling van de vrouw blijft onduidelijk. Er zouden nog drie mannen betrokken zijn de overvallen, maar over de identiteit van deze daders is niets bekend. 
De vrouw uit Raalte kwam uiteindelijk op handen en voeten en in shock naar buiten gekropen. Ze woont intussen ook niet meer in het huis, maar heeft nu een woning op een bovenetage. Ze wilde ook geen verklaring afleggen vanwege de impact die zaak op haar heeft.
De rechtbank heeft voor de rechtszaak twee dagen uitgetrokken. Donderdag gaat de zaak verder. Dan staat ook een voormalig politieagent voor de rechter, die verdacht wordt van het lekken van informatie aan de verdachten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.