nieuws

Omwonenden over invallen in Enschede vlak voor persconferentie: ‘Dit kan geen toeval zijn’

Of er een link bestaat tussen de invallen dinsdagmiddag in Enschede en de primeur van de politie Oost-Nederland bij het kraken van versleutelde communicatieapparatuur? De bewoners van de Lankheethoek in Enschede zijn er stellig van overtuigd.
Enkele uren voordat de politie Oost-Nederland een persconferentie belegde, werd met groot machtsvertoon een inval gedaan in een woning aan de Lankheethoek. Daarbij werden volgens buurtbewoners twee personen meegenomen.

Witte Volkswagen Scirocco

Opvallend detail: volgens meerdere omwonenden stond in de buurt circa zes weken lang een witte Volkswagen Scirocco geparkeerd. Eenzelfde wagen die ook weer opdook in het onderzoek eind vorige week, waarbij in een woning in Hengelo een raketwerper werden ontdekt.
Volgens de bewoners van de Lankheethoek - een keurig jaren-tachtigstraatje met geschakelde woningen - stond deze Scirocco wekenlang ongebruikt, maar werd het voertuig vorige week ineens meegenomen. “Dat was ook het moment dat de politie blijkbaar in actie kwam, want kort daarna lazen we dat de auto in beslag was genomen.”
Vuurwapens 
De politie maakte vorige week bekend dat er in de Scirocco twee vuurwapens lagen. Een van de wapens is volgens justitie gebruikt bij een aanslag op een parkeerplaats in de buurt van de Duitse grensplaats Gronau. Daarbij werd een man onder vuur genomen. In een verborgen ruimte achter een kentekenplaat werd bovendien een wapen ontdekt, waarmee in september vorig jaar zou zijn geschoten op een woning aan de Benkoelenstraat en een loungeclub aan de Brinkstraat in Enschede.
Bij de inval in de woning aan de Lankheethoek waren dinsdagmiddag zo’n 40 tot 50 opsporingsfunctionarissen op de been. Behalve vertegenwoordigers van politie en het Openbaar Ministerie namen ook leden van Defensie, gespecialiseerd in het onschadelijk maken van zwaar wapentuig, en het speciale interventieteam van de politie deel aan de inval.
“Keurige nette mensen”, zegt een buurvrouw iets verderop in de straat. “We hadden overigens verder weinig contact met ze. Het bleef vaak bij elkaar groeten. Voor de rest wil ik er eigenlijk weinig over kwijt. Ik respecteer hun privacy. Er is hier veel heisa in de straat, maar ik wil deze mensen niet op voorhand veroordelen.”

Grote politiemacht

Andere omwonenden brengen de grootscheepse inval en de persconferentie met elkaar in verband. Tijdens die persconferentie maakte de politie dinsdagmiddag bekend dat het een primeur heeft met het kraken van speciale versleutelde apparatuur, waarmee criminelen met elkaar kunnen communiceren. De politie maakte bovendien bekend dat dinsdag op meerdere plekken invallen zijn gedaan. “Zo’n grote politiemacht, vlak voor die persconferentie, dat kan gewoon geen toeval zijn”, zegt een buurman.
Vrijwel tegelijk werd er dinsdagmiddag ook een inval gedaan in een woning aan de Kolmschotlanden. Daarbij werd volgens omwonenden de ‘man-des-huizes’ door de politie meegenomen.
De politie liet tijdens de persconferentie weten gedurende het onderzoek geen enkele mededeling te zullen doen over de locaties waar de invallen dinsdag hebben plaatsgehad.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.