VVD: "Subsidies bescherming weidevogels te laat uitgekeerd aan boeren"

De VVD-Statenfractie wil dat boeren en andere landeigenaren eerder hun geld krijgen om maatregelen te nemen om weidevogels te beschermen. Het geld wordt nu volgens de partij zo laat uitgekeerd, dat weidevogels nauwelijks meer baat hebben bij de maatregelen.

VVD-Statenlid Gert Brommer vroeg gedeputeerde Hester Maij vanochtend om opheldering over de kwestie. Volgens Brommer worden weidevogelssubsidies pas halverwege mei uitgekeerd, terwijl de eerste maatregelen nu al moeten worden uitgevoerd. Een voorbeeld is de aanleg van plas-dras gebieden.

Voorschieten

De boeren en landeigenaren, die samenwerken in weidevogelcollectieven, hebben onvoldoende geld in kas om maatregelen te kunnen voorschieten. Banken willen voor dit soort projecten geen leningen afsluiten.

Lening provincie

Gedeputeerde Hester Maij zegt het probleem te kennen en aan een oplossing te werken. Zo wordt onderzocht of de provincie een lening kan gaan verstrekken aan boeren.

Op het moment dat de weidevogelsubsidie wordt uitgekeerd, betalen boeren de lening weer terug. In tussentijd hebben ze wel het geld om alvast maatregelen te nemen.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vvd weidevogels groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: