nieuws

Omstreden cryptotelefoons werden 'gewoon' verkocht vanuit bedrijfspand in Enschede

Een keurig ingericht bedrijfspand aan de Getfertsingel. Sinds enkele maanden heeft zich hier een tandarts gevestigd. Maar tot voor kort werden van hieruit de intussen beruchte cryptotelefoons verkocht.
door Emiel Houben en Jan Colijn
De politie Oost-Nederland maakte dinsdagmiddag trots bekend dat het een wereldprimeur had. Voor het eerst was het gelukt om cryptotelefoons te kraken: mobieltjes waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. In de onderwereld hét communicatiemiddel bij uitstek.

Groot machtsvertoon
Enkele uren voor de persconferentie werden met groot machtsvertoon invallen gedaan in woningen aan de Lankheethoek en Kolmschotlanden in Enschede.
Uit onderzoek door RTV Oost blijkt dat tot voor kort op een van deze adressen Secure Data Systems stond ingeschreven. Een bedrijf dat bovendien een vestiging had aan de Getfertsingel.
De vriendelijke tandartsassistente vertelt de vorige huurders nooit te hebben gezien. “Het enige wat we ervan zagen, waren de dreigbrieven van de deurwaarders dat we moesten betalen.”

'Heel vreemd'
Een van de buren meldt dat deze vorige huurders een klein jaar geleden ineens op de stoep stonden. “Twee mannen in grote auto’s. Het opvallende is dat ze het interieur voor heel veel geld keurig hebben opgeknapt. En overal hadden ze camera's opgehangen. Maar vervolgens zagen we ze hier niet of nauwelijks. Hooguit eenmaal per week of zelfs twee weken. Of dan zaten ze er te werken, maar hadden ze de rolluiken vaak naar beneden. Heel vreemd allemaal.”

Cryptotelefoons te koop
Wat wel bekend is, is dat het bedrijf Secure Data Systems is gespecialiseerd in de verkoop van IronChat: de intussen veelbesproken cryptotelefoons. Niet alleen online, maar ook vanuit de vestiging aan de Getfertsingel. Het bedrijf adverteerde hier veelvuldig mee, onder meer op Facebook. “Voor meer informatie: kom gerust langs”, staat er uitnodigend bij de advertentie.

Geen goed gevoel

Juist de high tech-achtergrond van hun buren zat de overige huurders van het bedrijfsverzamelpand bepaald niet lekker. “Vooral omdat we met het internet niet allemaal op hetzelfde net zitten. Voor hetzelfde geld kunnen ze ons kraken. Dat heb ik ook bij de verhuurder aangegeven.”

Plotseling verdwenen

Maar zo plotseling als de twee ondernemers op de stoep stonden, zo plotseling waren ze ook weer verdwenen. “Ineens waren ze weer weg en bleef de boel op slot. De meubels, alles hebben ze achtergelaten.”

Leuke erfenis

De tandartsassistente glimlacht en zwaait door het kantoor, met veel kunst aan de muur: “Klopt, alle meubels zijn hier blijven staan. En toen wij ons hier vestigden, waren we daar vanzelfsprekend erg blij mee.”
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.