nieuws

Opgepakte Enschedeër: "Niets crimineels aan deze cryptotelefoons"

Politie en Defensie deden met veel machtsvertoon een inval in een woning aan de Kolmschotlanden
Politie en Defensie deden met veel machtsvertoon een inval in een woning aan de Kolmschotlanden © RTV Oost
Dat de politie en zelfs het leger hem dinsdag tijdens een grootscheepse inval uit zijn woning aan de Kolmschotlanden in Enschede haalden? Het zegt de bewoner eigenlijk niet zoveel. Hij haalt zijn schouders op: “Dit was niet bedoeld voor mij, maar voor mijn jongere broer. Maar los van dat: aan deze cryptotelefoons is helemaal niets crimineels.”

door Emiel Houben en Jan Colijn

Het spoor in de affaire rond de beruchte cryptotelefoons leidt naar een tussenwoninkje aan de Kolmschotlanden. Het Enschedese bedrijf Secure Data Systems (SDS) stond hier tot voor kort ingeschreven, zo blijkt uit onderzoek door RTV Oost.
SDS hield zich onder meer bezig met de verkoop van IronChat, een programma dat populair is onder criminelen om in versleutelde berichten met elkaar te kunnen communiceren.

Op de stoep
Dinsdagmiddag stonden hier ineens de politie en experts van Defensie op de stoep, waarna de man werd meegenomen. Zijn vrouw en drie kleine kinderen achterlatend.

Alweer vrij

Deze woensdag loopt hij alweer vrij rond. “Omdat ik hier totaal niets mee te maken heb”, zegt de Syrisch-orthodoxe Enschedeër. “Mijn jongere broer heeft hier altijd gewoond. Hij had het bedrijf Secure Data Systems met een vestiging aan de Getfertsingel. Dat is de reden waarom de politie bij mij uit kwam. Maar ik mocht al snel weer gaan.”
Staand voor een container die op de kleine oprit staat: “Mijn jongere broer zit momenteel vast in Duitsland. Sinds juni al. Nee, we hebben geen idee waarom. Daar zegt de Duitse politie niets over. Het enige wat we mogen, is hem eens in de maand bezoeken.”

Huis ouders beschoten
Waar zijn jongere broer zich mee inliet, weet hij niet. “Maar vorig jaar stonden er ineens mensen bij mijn ouders voor de deur. Ze wilden met mijn jongere broer praten. Zeiden dat ze hem anders wel zouden vinden. Twee dagen later werd mijn ouders’ huis beschoten...”
De man zou in een Duitse cel zitten omdat hij wordt verdacht van internationale drugshandel. Ook dook zijn naam op in het onderzoek naar een aantal liquidatiepogingen in de regio Twente.

Kamer van Koophandel
Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat Secure Data Systems een eenmanszaak is. Het stond van februari tot juli vorig jaar ingeschreven in Gronau, waarna het verhuisde naar de Kolmschotlanden. Begin september werd het opgeheven.

Tijdens de persconferentie verklaarde de politie dat de verkoop van de cryptotelefoons niet verboden is, maar dat bekend is dat ze vooral worden gekocht van crimineel geld. Algemeen bekend is dat ze in de onderwereld volop worden gebruikt om te kunnen communiceren, zonder dat de politie kan afluisteren.

'Niets mis mee'

De Enschedeër vindt de hele discussie over de cryptotelefoons eigenlijk allemaal maar onzin. “Ze hebben mijn mobieltje en laptop meegenomen. Als uitvoerder bij een bouwbedrijf kan ik niet zonder die apparatuur. En waarom al die toestanden? Die cryptotelefoons worden heus niet alleen door criminelen gebruikt. Ook advocaten en anderen, die vanwege bijvoorbeeld hun beroep niet willen dat iedereen kan meeluisteren, maken er volop gebruik van. Met die cryptotelefoons is helemaal niets mis.”
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.