nieuws

Geen verruiming schaderegeling chroom-6, wel meer onderzoek naar gezondheidsschade

Er komt geen ruimere regeling voor defensiepersoneel dat ziek is geworden door het werken met kankerverwekkende chroom-6 verf. Defensie laat wel nader onderzoek doen naar de gezondheidsschade door het werken met de giftige verf.
De Tweede Kamer vindt dat de huidige schaderegeling van Defensie voor slachtoffers van kankerverwekkende chroom-6-verf onvoldoende. Het ministerie moet ruimhartiger omgaan met claims van slachtoffers en nabestaanden, aldus een zeer kritische Kamer.

"Regeling doet slachtoffers geen recht"

De regeling doet geen recht aan de slachtoffers, zei Salima Belhaj van D66. Er moet volgens Hanke Bruins Slot (CDA) meer maatwerk komen. "De regeling pakt onrechtvaardig uit voor slachtoffers", aldus Sadet Karabulut (SP). De partijen vinden ook dat meer ziekten onder de schaderegeling moeten vallen.
Defensie wist tientallen jaren dat verf met chroom-6 schadelijk is, maar stelde de medewerkers niet op de hoogte. Pas in juni bood staatssecretaris Barbara Visser na een onderzoek excuses aan. Ook kondigde ze toen een schaderegeling aan. Daaruit is nog net geen miljoen uitgekeerd.

Visser staat achter regeling

Staatssecretaris Visser verdedigt de huidige regeling. "Deze regeling is samen met de vakcentrales tot stand gekomen. De regeling is laagdrempelig. Het is een collectieve regeling die is gericht op de immateriële schade van de mensen. Mensen hebben aan de voorkant snel duidelijkheid. Daarnaast staat het ze vrij om individueel materiële en immateriële schade bij Defensie te claimen. De hoogte zal moeten blijken uit individuele gesprekken."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.