Liquidatiedoelwit 'Makka' uit Zwolle: "Ik ben nog steeds de baas van Marron"

Broederschap 'Marron United' in Zwolle en Kampen is verdeeld in 2 kampen; aan de ene kant een groep die zegt te strijden tegen racisme en aan de andere kant een groep die geen lid wil zijn van zo'n 'kauwgomballenclub.' De onderlinge strijd kwam afgelopen zomer tot een trieste climax met een liquidatiepoging op 'General' Makka. Hij doet nu zijn verhaal.

Zwollenaar Makka is oprichter van de club. Ook draagt hij een leren hesje met daarop de titel 'General'. In augustus werd hij bij zijn huis in de wijk Stadshagen naar de grond gewerkt door een jongeman. Een ander richtte vervolgens een pistool op hem en haalde de trekker 2 keer over. Het wapen weigerde dienst, Makka overleefde de aanslag. Diezelfde avond werd een verdachte aangehouden. De ander is nog voortvluchtig. Volgens het Openbaar Ministerie zijn beide verdachten lid van Marron United.

Alcatraz Wanted

Makka zat voordat hij Marron United oprichtte bij een illuster ander broederschap, 'Alcatraz Wanted'. Verschillende leden kwamen in aanraking met justitie. Makka werd ook opgepakt, voor wapenbezit. Volgende maand moet hij zich daar voor verantwoorden. 'Alcatraz' was georganiseerd als een 1% motorclub. "Er waren chapters, nomads, prospects en alles. Er was sprake van hiërarchie. We droegen leren hesjes met 'colors' en er waren bad standings."

Kauwgumballen

Makka zegt dat hij Marron United met dezelfde structuur heeft opgericht. "Maar dat ging me toch tegenstaan. Wij bij Marron staan als anti-racisme-groepering voor gelijkheid. Dan is het toch gek dat je bijvoorbeeld ook 'prospects' hebt, die zich nog moeten bewijzen. Ook wilde ik van dat criminele stempel af, maar dat stuit bij sommige leden tegen de borst. Zij vinden dat stoer, om als crimineel door het leven te gaan. Ik ben daar klaar mee. Kan me niet schelen dat ze Marron vervolgens zien als kauwgumballenclub."

Onlangs is bij een bijeenkomst getracht om Makka zijn titel 'General' af te nemen. Sommige leden zijn het niet eens met zijn manier van leiding geven aan de club. "Maar ik heb met leren hesje en al het pand verlaten. Dat betekent dat ik nog steeds 'General' ben. In die hoedanigheid heb ik ook pas geleden nog een 'Nomad' uit de club gezet. Zijn jasjes hangen nu bij mij thuis."

Schoon straatje

De president van het chapter Kampen, Tula, liet pas geleden bij RTV Oost weten dat Makka geen lid van de club meer zou zijn. Ook de verdachten van de moordpoging zouden al voor de aanslag op Makka uit Marron zijn gezet. "Daarmee proberen ze hun straatje schoon te vegen", zegt Makka. "Op beelden die gemaakt zijn door BNN-Vara is te zien dat 1 van die 2 verdachten achter de bar staat, met zijn hesje aan. Die opnames zijn gemaakt na de aanval op mij. Dus hoezo zouden die 2 al geen lid meer zijn?"

Nog steeds kan Makka niet geloven dat het 2 'clubmembers' zijn geweest die hem van het leven wilden beroven. "Daarom houdt ik daar zelf ook mijn mond over dicht." Wel bevreemd het Makka dat de voortvluchtige verdachte nog niet is opgepakt. "Hij is al op meerdere clubavonden geweest. Op die avonden is de politie niet gezien." Totdat de storm rondom Marron United is gaan liggen, houdt Makka zich vanaf nu afzijdig. "Ik hang mijn jas voorlopig in de kast, tot er meer duidelijkheid is."

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: