Deventer maker kogelwerende ambulancevesten zelf ambulancebroeder: "Met mes bedreigd tijdens dienst"

Ambulance-personeel in Zuid-Limburg krijgt dit jaar nog kogelwerende vesten die gemaakt zijn door het Deventer bedrijf First Care Company. Opvallend detail: Ard Bennink, de eigenaar van het bedrijf, werkt zelf al 24 jaar als ambulancebroeder. "Je merkt dat de agressie toeneemt."

Hoewel hij vooral bezig is met het runnen van zijn bedrijf, werkt Ard nog regelmatig op de ambulance. "Of het echt nodig is, die vesten? Helaas wel, de wereld verandert", vertelt hij stellig. 

Mes

Een paar maanden geleden ondervond hij dit aan den lijve, zo vertelt hij. "Ik werkte op de ambulance in de hoofdstad, plotseling haalde een man een mes uit zo'n buideltasje. Je weet niet wat je overkomt."

De messentrekker was onder invloed van alcohol. Dat is bijna altijd de reden waarom mensen agressief worden, merkt Bennink. "Het zijn vaak jongeren die alcohol en drugs door elkaar gebruiken, dan worden ze onvoorspelbaar."

Tekst gaat verder onder de video

Aanslagen

Toch zijn de vesten in eerste instantie niet besteld om personeel te beschermen tegen uitgaansgeweld, vertelt Bennink. "Ze zijn vooral bedoeld om ambulancepersoneel te beschermen tijdens terroristische aanslagen, of iets wat daar op lijkt."

In totaal krijgen 150 medewerkers van ambulancedienst Zuid-Limburg een op maat gemaakt vest. Ambulancemedewerkers kunnen de prototypevesten tot half november passen. Als ze goed bevallen, produceert First Care Company de definitieve modellen. 

"Helaas mag ik nog geen foto sturen van de modellen, daar willen ze in Limburg een speciaal momentje voor organiseren", vertelt Bennink trots. Meer ambulancediensten zijn geïnteresseerd in zijn vesten, besluit hij. Dat lijkt te kloppen, want volgens Ambulancezorg Nederland nemen alle regionale ambulancediensten hun advies over om de beschermende kleding aan te schaffen.

Ard Bennink over het materiaal van de vesten: 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: