nieuws

Nieuw onderzoek naar haalbaarheid spoorverbinding tussen Twente en Groningen

Er komt een nieuw onderzoek naar de toekomstkansen van een directe spoorverbinding tussen Twente en Groningen. Een voorstel van de ChristenUnie kreeg woensdagavond voldoende steun in de Provinciale Staten.
Het onderzoek moet een eerder onderzoek naar de haalbaarheid van de lijn opnieuw toetsen. Fractievoorzitter Jan Westert van de ChristenUnie wil onder meer weten hoeveel de spoorverbinding gaat kosten. "Tot nu toe wordt gesproken over 250 miljoen euro, maar misschien klopt dat bedrag inmiddels helemaal niet meer".

Lobbyen

Ook wil de Overijsselse politiek dat Overijssel de samenwerking zoekt met de provincies Drenthe en Groningen, waar de lijn doorheen loopt. Westert ziet graag dat betrokken provincies en gemeenten gezamenlijk lobbyen bij het Rijk voor de 'Nedersaksenspoorlijn'.

Tot nu toe liep de 'eigen' ChristenUnie-gedeputeerde Boerman zelf nog niet hard voor de spoorlijn. Maar volgens Westert moet hij nog een beetje door zijn fractie worden 'opgepookt'. "Dat komt wel goed", laat Westert zelfverzekerd weten.

De Nedersaksenspoorlijn is volgens de politiek belangrijk voor de leefbaarheid en sociaal-economische potentie en ontwikkeling langs de oostgrens. Maar Westert ziet meer voordelen, zoals de mogelijkheden voor goederenvervoer over spoor. Ook is de spoorverbinding belangrijk als uitwijkmogelijkheid bij calamiteiten vanuit het noorden naar Zwolle.

Verkiezingsprogramma van Overijssel

Uit het RTV Oost project 'het verkiezingsprogramma van Overijssel' werd al duidelijk dat in Twente behoefte is aan een directe treinverbinding met Groningen.

Een deel van de lijn ligt er al. Alleen het stuk tussen Emmen en Ter Apel-Stadskanaal moet gebouwd worden.  
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.