'Heracles Almelo blokkeert kunstgrasverbod eredivisie'

Heracles doet er alles aan om een kunstgrasverbod in de eredivisie tegen te houden. De club uit Almelo dreigt zelfs met een gang naar het sporttribunaal CAS. Dat schrijft het AD donderdag.

De achttien eredivisieclubs hopen deze maand na jaren gesteggel een besluit te nemen over veranderingen in de competitieopzet. Eén van de breed gekoesterde wensen is om het kunstgras te weren.

Goedkoper

Kunstgras is goedkoper qua onderhoud, maar de meeste voetballers geven de voorkeur aan echt gras. De topclubs in Nederland vrezen bovendien om verder achterop te raken bij de Europese top, omdat ze in Nederland geregeld op kunstgras moeten spelen. In de grote competities wordt alleen op echt gras gevoetbald.

Heracles, de club die het langst al op kunstgras speelt, weigert daar dus aan mee te werken. "Ik wil onze standpunten best toelichten, maar dat doe ik pas als het hele proces is afgerond", zegt algemeen directeur Rob Toussaint tegen de krant.

Compensatie

Als compensatie voor het spelen op natuurgras zouden alle eredivisieclubs een deel van de Europese inkomsten krijgen van de vijf Nederlandse clubs die in de Champions of Europa League uitkomen.

Die vergoeding wordt in het nieuwe plan alleen verdeeld onder de clubs die in 2021 op natuurgras spelen. Heracles deelt dan dus niet mee in die bonus.

PEC Zwolle

PEC Zwolle, de andere eredivisieclub uit Overijssel, heeft eerder al aangegeven wél te willen overstappen van kunstgras op natuurgras.

Naast de kunstgrasdiscussie wordt er door de eredivisieclubs ook gesproken over een andere promotie-/degradatieregeling. Mogelijk gaan er voortaan twee clubs rechtstreeks promoveren en degraderen. Nu is dat nog één club.

Achttien clubs

Volgens het AD blijft de competitie wel bestaan uit achttien clubs. Een competitieopzet met zestien clubs en uitgebreide play-offs bleek niet haalbaar, zo meldt de krant.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: