nieuws

Go Ahead in 1917 landskampioen dankzij WO1

"Zonder de Eerste Wereldoorlog was Go Ahead in 1917 geen landskampioen geworden." Dat zegt archivaris Herman Starink van de Deventer voetbalclub. "Door de oorlogsperikelen kregen we in Deventer een sterspeler; James Miller."
Starink is mede-auteur van het boek 'Kampioenen in 14-18. Voetbal in Neutraal Nederland'. Dat boek verschijnt dit weekend, precies honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Bij het schrijven ervan dook de naam James Miller op. Hij blijkt de speler te zijn geweest die Go Ahead naar een hoger niveau tilde.

Militair

James Miller was een Schotse militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog gelegerd was in Antwerpen. Samen met zijn strijdmakkers moest hij de belangrijke havenstad beschermen. Dat mislukte. Antwerpen kwam in handen van de Duitsers en de geallieerden moesten vluchten. 
Het kampioensteam, met in het midden James Miller
Het kampioensteam, met in het midden James Miller © Herman Starink
Het kampioensteam, met in het midden James Miller

Beter dan de rest

James Miller vluchtte naar Nederland en kwam in een interneringskamp in Groningen. Vanuit daar kon er af en toe gevoetbald worden. Miller deed dat in Deventer. "Hij was stukken beter dan de rest", zegt Starink. "In Engeland wisten ze echt al wat goed voetballen was. Hier stond die sport nog in de kinderschoenen."
De kranten van toen schreven dat Miller een 'mannetje kon passeren' en 'prachtige passes kon geven'. "Hij stak er echt met kop en schouders bovenuit."

Landstitel

Miller, een middenvelder, tilde de ploeg naar een hoger niveau. In 1917 werd Go Ahead voor de tweede keer achter elkaar kampioen van Oost- Nederland. In de strijd voor het landskampioenschap streden destijds de oostelijke, westelijke, zuidelijke en noordelijke kampioenen tegen elkaar. Go Ahead vocht om de landstitel tegen Willem II, Be Quick Groningen en UVV uit Utrecht.
De kampioenswedstrijd tegen UVV
De kampioenswedstrijd tegen UVV © Herman Starink
De kampioenswedstrijd tegen UVV
De voorlaatste wedstrijd van die competitie was thuis tegen UVV. Aan de boorden van de IJssel, schuin onder de spoorbrug, stond het zwart van de mensen. Go Ahead stond er goed voor en kon kampioen worden die dag. En dat gebeurde. De Deventer club won met 2-0. James Miller werd op de schouders gehesen en er werd gefeest op de plek van het huidige IJsselhotel. 
James trouwde met een Deventer' meisje
James trouwde met een Deventer' meisje © Herman Starink
James trouwde met een Deventer' meisje
Toen de oorlog was afgelopen, ging Miller terug naar zijn thuisland, maar zeker niet met lege handen. In zijn tijd bij Go Ahead had hij een meisje leren kennen. Een familielid van het voetbalbestuur. Ze trouwden en gingen naar Engeland. Later in hun leven zijn ze gemigreerd naar Amerika. 
James Miller bracht het Engelse voetbal naar Deventer. Die sfeer is nooit bij de club verdwenen. De Adelaarshorst ademt Engeland. Niet voor niets staat er op de toegangspoort van het huidige stadion nog steeds 'Home of Football'. 
Later emigreerden James en zijn vrouw naar Amerika
Later emigreerden James en zijn vrouw naar Amerika © Herman Starink
Later emigreerden James en zijn vrouw naar Amerika
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.