Provincie maakt ton vrij voor redding insecten

De provincie Overijssel maakt 100.000 euro vrij om 'insectvriendelijke maatregelen' te nemen. In de afgelopen decennia namen sommige insectenpopulaties in onderzochte natuurgebieden met 75 procent af. Volgens boswachter Ton Klomphaar van Staatsbosbeheer is het geld hard nodig om beleid te maken. "Het is belangrijk dat we weer diverse bloemrijke akkerlanden, bermen en weides hebben."

Het initiatief om extra geld vrij te maken, komt van D66 en PvdA. "We denken daarbij bijvoorbeeld aan ecologisch bermbeheer langs provinciale wegen", zegt D66-fractievoorzitter Wybren Bakker. Het voorstel kreeg woensdag brede steun van andere fracties in provinciale staten.

Klomphaar is blij dat de politiek meer aandacht heeft voor de insectenpopulatie. "Er zijn plekken in Overijssel waar nog best veel insecten te zien zijn, maar er zijn ook een aantal plekken waar het slecht gesteld is met insecten."

Verzuring

Een van de redenen dat het slecht gaat op bijvoorbeeld de heide is de verzuring van de grond in de laatste vijftig jaar. Daardoor zijn er geen bloemplanten meer, waardoor er minder nectar beschikbaar is voor insecten. "En de populatie van veel insecten die daarvan leven is achteruit gegaan." Dat geldt voor onder meer de populatie weefvliegen, bijen en bepaalde soorten wespen.

Klomphaar is somber over de toekomst, al houdt hij ook hoop. Zo groeien er steeds meer bloemen langs provinciale wegen. "Dat is een goede ontwikkeling."

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel Insect Nieuws
Deel dit artikel: