nieuws

Bijzondere ansichtkaarten Eerste Wereldoorlog van Enschedeër Jan Jansen te zien in bieb Enschede

Souvenir de Mon Passage
Souvenir de Mon Passage © Bibliotheek Enschede
In samenwerking met Enschede voor Vrede is deze maand in de bibliotheek in Enschede de tentoonstelling 'Groeten uit Enschede, Souvenir de mon passage en Hollande', over het einde van de Eerste Wereldoorlog te zien. Op 11 november, komende zondag, is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. De bijzondere ansichtkaarten van Enschedeër Jan Jansen nemen de bezoekers van de expositie onder andere mee naar het Rijksquarantainekamp in Enschede van 1917.
De expositie bestaat uit een verzameling bijzondere ansichtkaarten die doortrekkende krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit Enschede naar huis stuurden, aangevuld met krantenartikelen, foto’s en teksten. "Ansichtkaarten uit deze periode fascineren mij, omdat ik door mijn moeder in aanraking ben gekomen met de geschiedenis. Zij woonde als meisje van negen tegenover het Rijksquarantainekamp", vertelt Jan Jansen.
"Ook ben ik een overtuigd Europeaan en vind ik het belangrijk om de geschiedenis kenbaar te maken. Zo weet bijvoorbeeld niet iedereen dat er vier opvangfaciliteiten in Enschede zaten. Vaak worden de kampen in artikelen als één genoemd. Verder vind ik vooral de verhalen achter de ansichtkaarten interessant."

Rijksquarantainekamp

In 1917 werd in Enschede een Rijksquarantainekamp, gelegen tussen de spoorlijn Enschede-Haaksbergen naar de textielfabrieken van Enschede, opgericht. De bedoeling was dat krijgsgevangenen op doortocht naar huis hier maximaal zestien dagen verbleven voordat ze verder konden. Ook in de fabrieken werden krijgsgevangenen opgevangen. In totaal werden er 76.000 mensen opgevangen, terwijl er maar plek was voor 5.610 mensen.
Rijksquarantainekamp Enschede
Rijksquarantainekamp Enschede © Bibliotheek Enschede

Goed zoeken

Jansen is uitermate geïnteresseerd in de geschiedenis van Enschede. "Ik zoek de ansichtkaarten op beurzen, via veilingen, in het buitenland of online. Het is goed zoeken want soms heb ik wel duizend kaarten voor me liggen, waarvan er twee of drie maar echt wat zijn. Zo is de kaart van de Franse krijgsgevangene Wuilbert één van mijn bijzondere kaarten. Ik kocht hem voor 35 euro op eBay."
Ansichtkaart van Wuilbert met Franse krijgsgevangenen en predikant Engbertus Pekema
Ansichtkaart van Wuilbert met Franse krijgsgevangenen en predikant Engbertus Pekema © Jan Jansen

Wuilbert

"De Franse krijgsgevangene Wuilbert stuurde in 1918 vanuit de Rijksquarantaine een kaart naar zijn vrouw in Ferrière-la-Grande, in Noord-Frankrijk. Ik ben zelf naar Ferrière-la-Grande afgereisd om meer te weten te komen over Wuilbert. Na een tijd zoeken kwam ik erachter dat hij nog in vier andere Duitse quarantainekampen heeft gezeten. Zo heb ik nog veel meer verhalen achter de ansichtkaarten", aldus Jansen. 
Achterkant ansichtkaart Wuilbert
Achterkant ansichtkaart Wuilbert © Jan Jansen
De expositie 'Groeten uit Enschede, Souvenir de mon passage en Hollande' is tot 22 november te zien in de bibliotheek in Enschede aan de Pijpenstraat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.