CU Rijssen-Holten wil 'Riessen-Hooltn' bij plaatsnaamborden

Als het aan de ChristenUnie in Rijssen-Holten ligt krijgen de plaatsnaamborden een extra bord met de naam "Gemeente Riessen-Hooltn". Nu het Nedersaksisch officieel erkend is als streektaal vindt de CU het logisch om deze plaatsaanduiding naast de Nederlandse te hanteren.

De gemeente Rijssen-Holten is officieel al een tweetalige gemeente. "In het gemeentehuis kunnen de inwoners al in de streektaal te woord worden gestaan. Ook vergaderen we één keer per jaar in het dialect", zegt fractievoorzitter Jan Berkhoff van de ChristenUnie.

De partij gaat morgen tijdens de begrotingsraad een motie indienen met het verzoek om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid deze plaatsnaamborden in de streektaal te plaatsen.

Herkenbaar

De ChristenUnie benadrukt dat het dialect als cultuurdrager bijdraagt aan de lokale gemeenschapsvorming en dat de gemeente ook voor bezoekers herkenbaar wil zijn als tweetalige gemeente.

Vooralsnog gaat het om de borden met de gemeentenaam. De borden met de plaatsnaam zélf is nog geen onderdeel van het gevraagde onderzoek. "Het is natuurlijk erg duur om dat allemaal te realiseren. Maar we willen een golfbeweging in gang zetten. Wie weet komt het er dan toch van", zegt Berkhoff.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: