Uitspraak gerechtshof: Almelose 'klik-agenten' blijven op vrije voeten

De twee agenten uit Almelo, die worden verdacht van het lekken van informatie aan een drugsbende in hun woonplaats, blijven op vrije voeten. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. De agenten zouden hebben geklikt over onder meer hennepkwekerijen in de zogenoemde Wondebuurt.

De twee agenten liggen al sinds dit voorjaar onder vuur. Het duo werd door de korpsleiding op non-actief gesteld wegens ‘schending van het ambtsgeheim’. Kort nadat de politie begin september een grootscheepse actie hield in het Almelose Nieuwstraatkwartier – in de volksmond bekend als de Wondebuurt – werden beide agenten opnieuw aangehouden.

Tippen aan criminelen
De twee politiefunctionarissen, die opgroeiden in deze Wondebuurt, zouden criminelen hebben getipt over lopende onderzoeken. Daarbij ging het onder meer om de wietplantages die de politie in het vizier had.


Op vrije voeten
Nadat de twee vorige maand weer op vrije voeten werden gesteld, ging de officier van justitie hiertegen in hoger beroep. Het Hof heeft nu bepaald dat de twee op vrije voeten mogen blijven.


'Geen spatje bewijs'

Advocaat Kamil Karakaya toont zich tevreden over dit oordeel: “Van begin af aan heb ik geroepen dat er geen spatje bewijs tegen ze is en dat zie ik nu bevestigd in deze uitspraak. Dat is ook wat het Hof in z’n uitspraak zegt: tegen beide agenten is er geen bewijs en zijn er geen verdenkingen dat ze deel uitmaken van een criminele organisatie.”


Eventuele strafvervolging
Het Openbaar Ministerie heeft overigens nog geen beslissing genomen of de twee agenten zich op termijn voor de rechtbank moeten verantwoorden. Raadsman Karakaya daarover: “Mocht het uiteindelijk tot strafvervolging komen, dan moet een rechter er zich uiteindelijk nog over uitspreken. Als je dan nagaat dat in een rechtszaak de bewijslast nog sterker moeten zijn, zie ik dit met vertrouwen tegemoet.”

Los van deze Twentse zaak moet vanmiddag een agent voor de rechtbank Zwolle verschijnen wegens het lekken van vertrouwelijke politieonderzoeken.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Almelo Nieuws
Deel dit artikel: