nieuws

Inwoners Twekkelo worden zelf eigenaar van natuurgebied

Snoeien, de brug repareren en de paden begaanbaar houden; allemaal dingen die bewoners van Twekkelo voortaan zelf gaan doen. Samen kochten ze anderhalve hectare in het natuurgebied waar ze wonen. Vandaag droeg de provincie het officieel over aan de stichting Marke Twekkelo.
Carlie Geerdink, Eric Klaassen, Gerrit Overbeek en Jauke Klein wonen allemaal rondom het natuurgebied Twekkelo. Samen vormen ze het bestuur van de stichting Marke Twekkelo. "We willen deze mooie Twentse coulissen behouden en ervoor zorgen dat niemand hier met een kettingzaag de bomen gaat kappen", legt Klein uit. 
Het gebied is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur; dat zijn natuurgebieden die zoveel mogelijk aaneengeschakeld zijn, zodat dieren zich veilig door het land kunnen bewegen. Voorheen werd het gebied in Twekkelo beheerd door de provincie, maar sinds vandaag is het in het bezit en beheer van de stichting Marke Twekkelo. 

Oud gebruik

"Het herfstzonnetje dat nog bleekjes schijnt door de bomen die de laatste bladeren laten vallen. Dat beeld van Twekkelo willen we graag behouden," vertelt Gerrit Overbeek. Hij heeft een speciale band met het natuurgebied. Zijn grootouders en overgrootouders woonden er en dankzij hen is Overbeek in het bezit gekomen van een oud boek. Daarin staat met krullerig handschrift beschreven van wie welk stuk grond was.
In 2017 werd de stichting opnieuw opgericht, nadat hij in 1867 werd opgeheven. Rond 1800 was een groot deel van Nederland verdeeld in marken en burgers onderhielden deze samen. Door de stichting opnieuw op te richten, wordt een oud gebruik nieuw leven in geblazen. Lachend zegt Eric Klaassen: "maar de registratie van aandeelhouders van het natuurgebied doen we nu natuurlijk digitaal."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.