Expeditie Oost: Insecten zoeken in Rijssen

Vandaag werd bekend gemaakt dat de provincie Overijssel een ton vrij maakt om de insecten in de provincie te redden. Boswachter Ton Klomphaar legt uit waarom dit een goed idee is. Liefhebber als hij is, kan hij het zelf ook niet laten om even een kijkje te nemen in de natuur.

Wat krijg je als je poep omdraait? Ja.. vieze handen, maar ook insecten of insectenresten, zo laat Klomphaar ons zien. "Hier in de poep kun je zien waar insecten gangen maken en hier ligt de lijsterbes als ik het zo bekijk."

Wandelend door de natuur komen we weinig tot geen insecten tegen. "Het is wel een beetje de tijd van het jaar, maar er zijn nu überhaupt minder insecten. Er is veel aan de hand met de insecten en hier op de heide zie je ze steeds minder."

"Als je goed rond kijkt, kun je zien dat er een aantal soorten missen. En, de oudere mensen weten dat wel, maar vroeger had je bloemrijke bermen en binnen no-time zat je autoraam vol met insecten. Je was continu bezig met deze schoon te maken, dat heb je nu niet meer." 


Belangrijk

"Een insect is op wereldniveau wat betreft dierenrijkdom, diversiteit en als voedselbron één van de belangrijkste, misschien wel dé belangrijkste soort. En er valt voor heel Overijssel echt nog veel te doen en verbeterd te worden, maar met deze ton is een hele goede stap gezet, aldus een opgetogen Klomphaar." 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Rijssen Reggestreek Verhalen Expeditie Oost
Deel dit artikel: