Lachen, huilen, schelden: boek over voetbalsupporters van Zwolse schrijver vandaag gepresenteerd

"Mensen verliezen zich in enorme scheldpartijen, of huilbuien, of lachpartijen, noem maar op." Iedereen die wel eens naar een voetbalwedstrijd is geweest, weet dat er iets loskomt bij de supporters op de tribune. "Je ziet echt alles gebeuren op de tribune." Anton Cramer schreef de afgelopen jaren columns over zijn ervaringen in het stadion van PEC Zwolle. Vanavond komt zijn boek 'Van de tribune...' uit.

"Ik doe dit sinds 2012 en ik heb van al die columns, zo'n 150 in totaal, 57 uitgekozen die een doorsnee geven van wat er gebeurt op de tribune. En uiteraard zitten daar de hoogtepunten van de afgelopen jaren in, toen PEC in 2014 de KNVB-Beker en de Johan Cruijff-schaal won. En het jaar daarna dat we de bekerfinale verloren."

"Het zijn heel persoonlijke stukjes geworden over hoe ik voetbal beleef. Dat doe ik al veertig jaar op de tribune in Zwolle." Maar de vraag wat er met mensen gebeurt als ze voetbal kijken, die kan hij nog steeds niet goed beantwoorden. "Waarom kan een mens helemaal opgaan in een voetbalwedstrijd? Waarom is dat? Wat gebeurt er dan? De interactie met het spel op het veld, dat is onbegrijpelijk als je er zelf niet bij bent."

Het eerste exemplaren van 'Van de tribune...' wordt vanavond aan PEC-voorzitter Adriaan Visser en voorzitter Freddy Eikelboom van de supportersvereniging van Zwolle uitgereikt. Het boek is daarna verkrijgbaar in de meeste boekenwinkels in Zwolle en in de fanshop van PEC Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle PEC Zwolle Supporters boek Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: