De eindejaars prijzenregen daalt neer op het bedrijfsleven

De Crossover Innovation Challenge in de Regio Zwolle, Tom's Business Blow Out in Twente en de Gazellen in heel Oost-Nederland. Meedoen met ondernemersverkiezingen in Overijssel is een goede manier voor bedrijven om zich te presenteren aan collega's en het publiek.

De jury

Tijdens de 'Business Blow Out' van het zakenblad Tom reikt de jury vrijdag een aantal prijzen uit: die van beste ondernemer in Twente, beste start-up en duurzaamste bedrijf. De jury bestaat uit vier zwaargewichten met veel ervaring in bedrijfsleven, bestuur en onderwijs. 

Verhaal gaat verder onder de afbeelding

de jury (Foto: Hans Bellert)
de jury (Foto: Hans Bellert)

Dit jaar bestaat de jury uit (vlrn) Regina Nieuwmeijer, (eigenaar Talentgroep Twente, voorzitter Industriele Kring Twente), Dave Blank (professor Nanotechnologie Universiteit Twente) Wilma van Ingen (scheidend directeur van Nijsingh advocaten, aankomende directeur van woningcorporatie Domijn en oud directeur Kamer van Koophandel)  en Gaston Sporre (oud voorzitter Kamer van Koophandel, oud directeur Achmea, voormalig sportbestuurder, crisismanager en toezichthouder bij diverse organisaties)

'Beauty contest'

Bij sommige prijzen, zoals de Gazellen van het Financieel Dagblad gaat het puur om een vergelijk van omzetgroei. De hardste groeier in een bepaalde categorie wint de gouden gazelle. Maar er zijn veel meer prijzen die worden vergeven na een soort 'beauty contest'. Welke ondernemer onderscheidt zich in visie, welke start-up werkt zijn gouden idee perfect uit en welk bedrijf doet het meest aan duurzaamheid; zowel voor het milieu als de werknemer. Zo'n prijs is volgens juryvoorzitter Wilma van Ingen belangrijk - zeker in Twente - om te laten zien "wat voor talentvolle of soms al jarenlang goed functionerende bedrijven en ondernemers er allemaal zijn".

Verhaal gaat verder onder de video

Bedrijfsbezoeken, pitches en jury's

In de beauty contest is natuurlijk een beoordeling van belang. Dat gebeurt door jury's. En zo'n jury heeft vaak een lijst met punten waarop een bedrijf wordt beoordeeld. Maar uiteraard is een deel van de beoordeling ook vertrouwen en gevoel, niet altijd met cijfers te onderbouwen. Van Ingen: "We kijken natuurlijk naar de financiële ontwikkeling maar ook naar punten als duurzaamheid en innovatie." 

Verhaal gaat verder onder de video

Wie wordt de beste?

Medical Precision heeft de Cross-over Innovation Challenge onlangs gewonnen. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat wordt gebruikt om bij kankerpatiënten de te behandelen locatie te markeren. Morgen worden in Apeldoorn de Gazellen uitgereikt voor Oost-Nederland en vrijdag hoort het Twentse zakenleven wie de beste ondernemer, start-up en het duurzaamste bedrijf van Twente wordt tijdens de 'Business Blow Out' van het blad TOM. 

Verhaal gaat verder onder de video

Is het objectief?

Er bestaan prijzen waarbij de ondernemer eerste een onderzoek moet betalen om zich te laten doorlichten. Kortom; niet betalende ondernemers winnen zeker niets. Maar dat is bij de prijzen van de 'Business Blow Out' absoluut niet het geval volgens van Ingen. "Dat zou wel heel erg zijn. Wij zijn jury en wij staan over los van", aldus van Ingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Ondernemend Overijssel Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: