Leden Satudarah gesignaleerd bij Enschedese voetbalclub Phenix

Bij de Enschedese voetbalvereniging Phenix, die recent in het nieuws kwam omdat meerdere scheidsrechters er niet meer durven te fluiten, blijken regelmatig leden van Satudarah over de vloer te komen. Bij zowel de nationale voetbalbond KNVB als de gemeente Enschede zijn deze berichten bekend.

De KNVB is momenteel bezig met een onderzoek naar Phenix nadat de wedstrijd tegen SVV’91 onlangs is uitgelopen op een veldslag. Daarop werden de eerstkomende twee duels uitgesteld.


Publiek geheim
Intussen is het bij diverse voetbalclubs in deze regio een publiek geheim dat meerdere Satudarah-leden fanatiek supporter van Phenix zijn. Niemand durft er echter in het openbaar over te vertellen. Een voetballer uit Enschede, anoniem: “Als mijn cluppie daar moet voetballen, prima, maar mij zien ze daar niet meer.”


Een woordvoerder van de KNVB bevestigt dat bij de bond bekend is dat er Satudarah-leden rond het veld en in de kantine zijn gesignaleerd. De KNVB heeft deze informatie gekregen via een vast contactpersoon in de regio, zo licht de zegsman toe.

Onder vergrootglas
De KNVB-woordvoerder meldt verder dat het onderzoek naar de Phenix nog loopt: “De club ligt onder een vergrootglas, maar we gaan niet nader in op toeschouwers en hun achtergronden.”


Nomadenbestaan
Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede heeft zich de laatste jaren ontpopt als een fel bestrijder van zogenoemde outlaw motorclubs als Satudarah. Zo voerde hij gesprekken met caféhouders om te voorkomen dat Satudarah-leden hier hun onderkomen konden vinden. Dit nadat het clubhuis aan de Parkweg na een rechterlijke uitspraak in 2012 moest worden gesloten. Sindsdien leidt de club een nomadenbestaan.

Ook bij de gemeente Enschede zijn de verhalen bekend over Satudarah-leden, die bij Phenix komen. “Alleen kunnen we daar weinig mee”, zegt een woordvoerder. “Deze mensen maken deel uit van de samenleving en hebben uiteraard ook recht op een sociaal leven. Het wordt anders wanneer ze in hesjes met logo zouden rondlopen. Dat is immers tegenwoordig verboden. In dat geval zouden we in het geweer komen.”

Naar de politie
De zegsman benadrukt niettemin dat, wanneer andere voetbalclubs zich geïntimideerd voelen door de aanwezigheid van Satudarah-leden op het Phenix-terrein, ze daarvan melding moeten maken: “Bij voorkeur bij de politie.”

Reactie Phenix
Henk ter Heegde, interim-voorzitter van Phenix, is kort in zijn reactie: “Ik geef hierop geen enkel commentaar.”

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: