Inwoners Steenwijkerland betaalden jarenlang te veel voor verwerken afval

Inwoners van Steenwijkerland betaalden de afgelopen vier jaar tientallen euro's per jaar te veel voor het verwerken van afval. De gemeente verrekende verbrandingsbelasting, terwijl het afval in Duitsland werd verbrand, waar geen verbrandingsbelasting is.

Dit kwam boven tafel tijdens de begrotingsbehandeling. Het college vertelde dat de afvalstoffenheffing volgend jaar met 12 euro wordt opgeschroefd omdat er nu, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, verbrandingsbelasting moet worden betaald door de gemeente.

Toch werd de verbrandingsbelasting al die jaren wél doorgerekend aan de inwoners van Steenwijkerland, merkte CDA-raadslid Steven Boersma op. Volgens het college is dat geld in een reservepotje terechtgekomen. 

Tientallen euro's per huishouden per jaar

De gemeente kreeg ieder jaar vijftig euro per huishouden aan verbrandingsbelasting. Of ieder huishouden daarmee ook vijftig euro teveel heeft betaald, is volgens Boersma moeilijk te zeggen. "Maar het gaat in ieder geval om tientallen euro's per huishouden per jaar." 

Boersma wil nu dat inwoners gecompenseerd worden. Geld teruggeven zit er niet in, zegt hij. "Misschien kunnen we er wél voor zorgen dat mensen een paar keer per jaar gratis grofvuil kunnen inleveren." Het raadslid belooft een raadsvoorstel in te dienen voor een dergelijke regeling.

De gemeente Steenwijkerland was niet bereikbaar voor commentaar. 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
CDA Afvalverwerking Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: