Grensztafel wint Euregio Youth Battle 2018

Geen mobiele app, geen grensoverschrijdende internetpagina met uitgaanstips. Nee, een tafel waar de Duitse en Nederlandse jeugd samenkomt om elkaar beter te leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje. De 'Grensztafel' is winnaar van de Euregio Youth Battle 2018.

Een kleine veertig jongeren uit Nederland en Duitsland kwamen gisteravond naar Ahaus om mee te doen aan de battle. Op zoek naar het meest originele en grensoverschrijdende idee dat jongeren uit de grensstreek met elkaar in contact moet brengen.

En de winnaar is ....

De 'Grensztafel' is door de zeskoppige jury als beste beoordeeld. "We hebben vanavond alleen maar mooie ideeën gehoord, zeven in totaal, die wat ons betreft allemaal gerealiseerd kunnen worden maar ... er kan er maar één de winnaar zijn. De 'Grensztafel is heel tastbaar en makkelijk uit te dragen én binnen een jaar te realiseren. Want dat is één van de doelen van de Youth Battle", aldus jurylid Lisanne Haleriet.

Het komende jaar zal het winnende idee verder uitgewerkt en uitgevoerd worden. De cheque van € 5.000,- gaan de jongeren daarvoor gebruiken. 

En de winnaar is

"Zo gaaf dat we gewonnen hebben. De concurrentie was écht sterk. En dan te bedenken dat we pas een aantal uurtjes met elkaar aan het brainstormen en pitchen zijn. Onze uitspraak 'De grenzen gaan weer dicht. Even dan, voor de Grensztafel', was direct raak.

We willen voor één dag letterlijk een tafel op de grens tussen Nederland en Duitsland zetten. Een grensoverschrijdend food-festival", aldus de 25-jarige Daniëla Rooks uit Lichtenvoorde.

Out of the box

"De meeste jongeren kennen elkaar niet en zijn vandaag ook letterlijk bij elkaar gezet. En samen mochten ze op zoek naar het beste idee. Wij hopen hiermee te verbinden en grensverleggend bezig te zijn", aldus initiatiefneemster Stéphanie Woldringh van de Euregio.

Een succesvol initiatief

"Het is de eerste keer dat de Youth Battle wordt georganiseerd en tot nu toe ben ik blij. Alle 37 deelnemers zijn mega enthousiast en gedreven en zijn volop met elkaar in gesprek gegaan. Als Euregio wilden wij met deze Youth Battle, Duitse en Nederlandse jongeren met elkaar in contact brengen en samen na te laten denken over de Duits-Nederlandse samenwerking. Dat is gelukt. Absoluut!", aldus Woldringh.

De Youth Battle, die werd gehouden bij een software bedrijf in het Duitse Ahaus, is bezocht door Duitse en Nederlandse jongeren tussen de 13 en 25 jaar. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren