D66 Zwolle wil bewoners direct betrekken bij bedenken van straatnamen

Als het aan D66 Zwolle ligt, denkt iedere Zwollenaar mee over nieuwe straat- en brugnamen. Raadslid Jan Brink vraagt het college vóór komende zomer met een plan te komen waardoor burgers standaard naamsuggesties kunnen doen.

Op dit moment denken de burgemeester en wethouders samen met een speciale commissie na over straatnamen. Brink wil dat de burger straks direct betrokken wordt bij dit proces.

Hoe dit er precies uit moet zien, is nog niet bekend. "We kunnen bijvoorbeeld via mediakanalen vragen om suggesties als er een nieuwe straat wordt gelegd", vertelt Brink. "Dit kan in poll-vorm, waarbij de naam die het vaakst wordt genoemd, wordt gekozen."

Spelregels

Dit betekent niet dat de een willekeurige naam met de meeste stemmen per se gekozen wordt. Een straatnaam die al in de stad bestaat, mag niet opnieuw gebruikt worden. Ook moet de spelling van een straatnaam niet té ingewikkeld zijn. 

Daarnaast wil Brink voorkomen dat wijken een ratjetoe van willekeurige straatnamen worden. Daarom stelt hij voor een thema te kiezen, waarbinnen bewoners suggesties mogen doen. 

Herman Broodstraat? 

"Als er een nieuwe wijk komt op de plaats waar een ziekenhuis stond, kunnen we dat ziekenhuis als thema kiezen", legt het raadslid uit. "Of Zwolse artiesten, bijvoorbeeld."

Als het plan doorgaat, is Zwolle niet de eerste stad in Nederland waarin burgers actief worden betrokken bij het bedenken van straatnamen. In Utrecht is het al onderdeel van de procedure.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle straatnamen Nieuws
Deel dit artikel: