CDA Zwolle neemt het initiatief voor viering 75 jaar vrijheid in Overijssel

Het CDA Zwolle dient vandaag een motie in die moet leiden tot een voorstel tot het vieren van 75 jaar vrijheid in Overijssel. Het CDA vindt dat Zwolle als provinciehoofdstad en belangrijk aandeel moet hebben in een evenement in 2020 waarbij wordt herdacht dat Overijssel 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester en wethouders van Zwolle zouden met een voorstel moeten komen voor een bevrijdingsfeest op 14 april 2020 en een speciaal programma voor de Bevrijdingsdag op 5 mei.

Woordvoerder Arjan Spaans van CDA Zwolle: "In 2020 vieren wij 75 vrijheid in Nederland. Vrijheid is een groot goed waar we zuinig op moeten zijn. Het is dan ook van groot belang dat jong en oud niet zal vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden."

Stilstaan bij 75-jarig lustrum

"Vrijheid is iets vanzelfsprekends voor onze generatie. Het is in 2020 alweer 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is. Als veteraan met 4 missies in 3 continenten heb ik van dichtbij mogen ervaren dat de vrijheid, zoals wij deze in Nederland kennen, een groot goed is. Laten we daarbij stilstaan en het 75-jarig lustrum aangrijpen om nog wat extra aandacht te schenken aan dit onderwerp", luidt het pleidooi van Spaans.


Het CDA Zwolle vraagt de burgemeester en wethouders om in de eerste helft van 2019 met een voorstel te komen voor de viering van 75 jaar bevrijding. De voorkeur van CDA Zwolle gaat daarbij uit naar het tijdig aanstellen van een coördinator of projectgroep die hiermee aan de slag wil gaan. Het voorstel dient daarbij in samenspraak met betrokken organisaties tot stand te komen. Het CDA denkt daarbij aan de vereniging veteranen Zwolle, de scholen, het Historisch Centrum Overijssel en ondernemers.

Afstemming met provincie

Ook vraagt Spaans om tijdige afstemming met provincie Overijssel, dat een lustrumprogramma '75 jaar vrijheid in Overijssel' gaat opstellen. Daarnaast heeft de provincie ook gelden ter beschikking gesteld waarmee Zwolle iets extra's zou kunnen doen.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Bevrijdingsdag CDA Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: