Brug in Zwolle volgend jaar sneeuwvrij door 'vloerverwarming'

Het is een uniek project voor Zwolle en Overijssel, een brugdek dat niet bevriest doordat het een soort 'vloerverwarming' heeft. Het gaat om de Hoevenbrug over de Nieuwe Wetering, waar komend voorjaar wegdekverwarming in wordt geplaatst.

"Je kunt het zien als vloerverwarming, maar dan in het wegdek. De verwarmingsbuizen worden in beton gestort en geplaatst op de brug", aldus Marieke Stenfert, woordvoerder van de gemeente Zwolle.

 

Volgens Stenfert is gekozen om de Hoevenbrug aan te pakken, vanwege de 'scherpe' hellingshoek. "De kans op onveilige situaties is groter, doordat deze sneller bevriest en dan extra gevaarlijk is." Zwolle wil graag de regionale fietsroutes Zwolle-Wijthmen en Zwolle-Heino goed bereikbaar en veilig houden.

Project

Sensoren in het wegdek meten de temperatuur en schakelen de verwarming in zodra het glad dreigt te worden. De benodigde energie voor de verwarming van het brugdek wordt opgewekt door zonnepanelen die naast de brug komen te liggen.

Het gaat om een duurzame pilot en dus wordt het project mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Overijssel. Sweco Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Brug verwarming Nieuws
Deel dit artikel: