Tot zeker eind 2020 geitenstop in Overijssel

De geitenstop in Overijssel blijft tot zeker het einde van 2020 van kracht. De provincie komt pas weer in actie nadat het landelijke onderzoek is afgerond.

De provincie Overijssel gaat de omgevingsverordening voor geitenhouderijen herzien en de geitenstop hierin opnemen. Van aanstaande maandag tot 1 januari 2019 ligt het herzieningsvoorstel in het Provinciehuis in Zwolle en dat is ook de periode waarin er gereageerd kan worden op het voorstel.

De Provinciale Staten besluit op 27 februari 2019 hoe de geitenstop in de omgevingsvergunning wordt opgenomen. "Daarna wachten we de uitslag van het grote landelijke onderzoek af voordat we verder in actie komen", aldus woordvoerder Harry te Walvaart van de Provinciale Staten.

Onderzoek

Het landelijke onderzoek zou in het voorjaar van 2019 worden afgerond, maar loopt vertraging op. Karim Mostafi, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, dat het onderzoek uitvoert: "Het is een ontzettend complex onderzoek en deze is groter dan gedacht. Waarschijnlijk wordt het eind 2020, maar het kan zelfs nog 2021 worden voordat het eindresultaat er is". 

Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het komt dat omwonenden van geitenhouderijen een hoger risico lopen op een longontsteking.

Geitenstop 

De geitenstop is nu van kracht in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. De stop houdt in dat in onze hele provincie het niet mogelijk is om een geitenhouderijen te vestigen, uit te breiden of de dierenverblijven te vergroten.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
overijssel geitenstop onderzoek Nieuws
Deel dit artikel: