Bomaanslag op priester in Enschede gebeurde in roes van GHB

Tegen een Hengeloër is 10 maanden cel geëist voor het laten exploderen van een bom voor het huis van een Syrisch Orthodoxe priester in Enschede. Ook moet hij ruim 10.000 euro betalen aan de familie van de pastoor, vindt het OM. De bomaanslag was begin 2016.

Niemand raakte wonderwel gewond. Wel raakte het huis beschadigd. De priester die aan de Heidevlinder woont, werd voor de ontploffingen al meermalen bedreigd. Zo werd er al eens vuurwerk door de brievenbus gegooid, werd de pastoor aangevallen en werd er een ruit ingegooid. Er zijn geen signalen dat de Hengeloër daar ook bij betrokken was.

Coffeeshop

De verdachte zegt geronseld te zijn door iemand uit de coffeeshop. De drugsverslaafde Hengeloër werd gevraagd om de priester 'hard aan te pakken'. Gezegd werd dat het ging om een ruzie in het hennepcircuit. Achteraf blijkt het om een conflict in familiaire kring te gaan.

Voor het plegen van de aanslag kreeg hij 1500 euro. De Hengeloër heeft een explosief aangeschaft en die samen met een vriend vastgebonden aan een zwerfkei. "We hadden onze opdrachtgever gezegd dat we de bom door de voorruit zouden gooien, maar dat hebben we niet gedaan. Dat wilde ik niet. Ik wilde niet dat er iemand gewond zou raken." De Hengeloër verkeerde tijdens de aanslag in een roes. "Ik was verslaafd aan GHB." Inmiddels is hij afgekickt.

Eén van de mannen die er die avond bij moet zijn geweest, een man uit Vroomshoop, was vandaag niet in de rechtbank. Zijn advocaat had zich ziek afgemeld. Een derde man die er mogelijk bij was, wordt niet vervolgd door justitie.

Schok

De familie van de priester was tijdens de aanslag thuis en is zich een ongeluk geschrokken. Ze zeggen er nog iedere dag last van te hebben. "Dat snap ik wel", zegt de verdachte. "Maar dit was absoluut niet de bedoeling. Ik dacht met een ander kaliber mensen van doen te hebben. Ik heb er veel spijt van."

Bedreigd

De Hengeloër zegt bedreigd te worden door zijn opdrachtgever, omdat hij vrijuit heeft verklaard. "Als ik vrijkom, krijg ik een kogel door m'n kop, heeft hij gezegd." Ook de vriendin van de verdachte wordt bedreigd. Ze durft zich niet meer in Twente te laten zien. Ze woont nu in het westen van het land.

De zaak tegen de mede-verdachte uit Vroomshoop is uitgesteld. Wel is al duidelijk dat de strafeis tegen hem hoger zal uitvallen, omdat hij tot nu toe zijn mond heeft gehouden.

De getroffen familie vindt de strafeis veel te laag. Daarnaast vinden ze het heel triest dat iemand hen dít heeft aangedaan voor 1500 euro. “We hadden hem liever zelf dat geld gegeven, dan was deze aanslag ons bespaard gebleven.” De familie hoopt dat de opdrachtgever van de aanslag snel wordt opgepakt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: