Naakt in de kunst

Een expositie over naakt in de kunst. Je moet het maar durven in dit MeToo-tijdperk. Bij museum No Hero in Delden durven ze het aan. Directe aanleiding is het schilderij met een blote borst dat pas geleden uit de rechtbank in Almelo is weggehaald na een klacht. In OverUIT de Kunst nemen we een kijkje. Verder een gesprek met poppenspeler en kinderboekenschrijver Mark Haayema.

No Hero

Naakt in de Kunst. Dat is de naam van de expositie die vanaf morgen te bezichtigen is. Met de tentoonstelling gaat het museum verder in op de MeToo-discussie. Zeventien werken uit de periode tussen 1896 en 2008 moeten de zintuigen prikkelen en de discussie aanwakkeren. "Wat mag wel en wat mag niet meer?", vragen ze zich bij No Hero af. Naakt neem sinds mensenheugenis een existentiële en levendige plek in de kunst in. Bij tijd en wijle meer gekuist, dan in andere periodes. Het museum wil ook antwoord geven op de vraag of kunst een bijzondere positie in de discussie inneemt. De expositie bestaat uit veertien schilderijen en drie sculpturen die naakt laten zien. De werken moeten leiden tot gesprekken. Kan een kunstwerk bijvoorbeeld getuigen van seksuele intimidatie en als dat zo is, laten we het dan zien?

Mark Haayema

Mark Haayema zoekt naar grote en kleine 'waarommen' voor kinderen, en eigenlijk net zo goed voor de grote mensen achter de kinderen. Inga Tjapkes zoekt hem op bij de Gnaffel theatervoorstelling Het Bos Draaft Doorrrr die hij heeft geschreven. Mark is behalve een heerlijke kinderboeken-schrijver, ook een grappige en geloofwaardige poppenspeler. 

OverUIT de Kunst zie je zondag om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur op TV Oost. De uitzending terugkijken kan hier

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur No Hero Nieuwsbrief
Deel dit artikel: