Vrees voor hazenpest in gebied Wildbeheereenheid Zenderen

Jagers van de Wildbeheereenheid Zenderen melden een verhoogde sterfte van hazen en konijnen in hun jachtgebied. Bij een van de vier dode hazen die inmiddels voor onderzoek naar de Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht zijn gestuurd is vast komen te staan dat er sprake is van hazenpest. De andere hazen zijn nog in onderzoek.

Hazenpest, ook wel tularemie genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Deze ziekte kan bij zeer veel diersoorten voorkomen, maar vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig. 

Overdraagbaar op de mens

Het is een besmettelijke ziekte die overdraagbaar is van dier op de mens. Besmetting kan optreden door contact met een ziek dier of door een insectenbeet. Afgelopen week zijn negen jagers in Duitsland ziek geworden door het met water schoonspuiten van ontweide hazen. In Scandinavië werden mensen ziek na het drinken van water waarin dode lemmingen hadden gelegen. Kortom, de besmetting met de bacterie die hazenpest veroorzaakt kan op vele manieren plaatsvinden. 

Vooral jagers en mensen die in de natuur werken hebben een grotere kans om besmet te raken. Zij doen er goed aan beschermende maatregelen te nemen bij contact met dode of zieke hazen. 

Symptomen
De symptomen bij de mens zijn ontstoken en opgezette lymfklieren, koorts en griepachtige verschijnselen. Tularemie is in principe met antibiotica goed te behandelen.

Besmette hazen vertonen zwak en apathisch gedrag en hebben hun natuurlijke schuwheid verloren. 

Ook honden kunnen besmet worden met hazenpest, al zijn ze veel minder gevoelig voor hazenpest dan mensen en zijn de ziekteverschijnselen milder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: