IJsbeeldenfestival Zwolle kiest voor loods na ingestort tentdak

Een ingestort dak zorgde er vorig jaar voor dat het Nederlands IJsbeeldenfestival in Zwolle niet door kon gaan. Het was voor de organisatie van het festival tot voor kort onduidelijk of én hoe het festival in de toekomst nog georganiseerd kon worden. De financiering is inmiddels rond, dus die ijsbeelden komen er deze winter. Maar dit keer niet in een tent, maar in een loods.

Het Nederlands IJsbeeldenfestival in Zwolle is het grootste ijssculpturen-evenement van Europa. Zo'n veertig sneeuw- en ijskunstenaars komen vanuit de hele wereld naar Zwolle om hun ijsbeelden tentoon te stellen. De tentoonstelling opent volgende maand pas, maar vanaf vandaag wordt de nieuwe huisvesting van het festival al ingericht. 

Tent vs. loods

Voorlopig geen tent meer dus voor het festival. Vorig jaar zou de vijfde editie van het festival plaatsvinden, maar het kon noodgedwongen niet doorgaan. Twee weken voor de start van het evenement stortte het dak in. De gevallen sneeuw was te zwaar voor het dak. Er stonden honderd ijsbeelden in de tent toen het dak naar beneden viel.

Om te voorkomen dat dit jaar opnieuw een dak instort, koos de organisatie dit jaar voor een loods. "Ik wil niet bij elk sneeuwvlokje hoeven denken: 'Oh jee, straks gaat het weer mis'. En een tent die sneeuwbelasting kan hebben, is nog niet zo makkelijk te vinden. Daarom hebben we dit jaar gekozen voor een loods. Deze is dubbel geïsoleerd", vertelt Eric Broekaart, projectmanager van het Nederlands IJsbeeldenfestival.  

Financiële schade 

Het ingezakte dak van vorig jaar had behoorlijk grote impact op de organisatie van het festival. "Als zo'n tent inzakt, is dat de grootste verschrikking voor een organisatie", vervolgt Broekaart. De organisatie leed een groot financieel verlies omdat ze het evenement moest afgelasten. "En we hebben het hier dan over tonnen."

Om het IJsbeeldenfestival deze winter wél door te kunnen laten gaan, startten ijskunstenaars in december 2017 een crowdfundingsactie. Het doel: 345.000 euro ophalen om dit jaar de vijfde editie van het festival alsnog realiseren.

Geluk(t)

In september van dit jaar is dit doel behaald met behulp van investeerders. Inmiddels heeft de organisatie met alle schuldeisers een akkoord bereikt en de tentenbouwer is aansprakelijk gesteld. "Ik was bijna failliet, maar ik heb er toch de schouders onder gezet. Een faillissement wilde ik niet accepteren, ik wilde het festival graag opnieuw mogelijk maken. En dat is gelukt."

De loods bij de IJsselhallen wordt vanaf vandaag ingericht. Vanaf 15 december zal het IJsbeeldenfestival Zwolle open zijn voor publiek. De tentoonstelling duurt dan nog tot 3 maart 2019.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle IJsbeeldenfestival winter Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren