Sint Maarten valt op zondag, wanneer moet je nu met je lampion lopen?

Sint Maarten valt dit jaar weer op zondag. Dat levert altijd twijfel op. Want wanneer mag je nu langs de deuren? Op de dag zelf: zondags. Of een dag eerder, op zaterdag?

Maar wie bepaalt eigenlijk wanneer er wordt gelopen? Gemeentelijke websites geven geen uitsluitsel. Je mag dus zelf bepalen wanneer je gaat lopen.

De lokale initiatieven dan. Dit weekend kunnen liefhebbers met hun lampion meelopen in een aantal tochten in Overijssel. Vaak georganiseerd door de wijk- of speeltuinvereniging.

In Zwolle worden deze tochten allemaal op zaterdagavond gehouden. In Westenholte organiseert wijkvereniging WVF de tocht. In Berkum is er zelfs een heuse jurering. Ook bij Winkelcentrum Zwolle Zuid gaan ze uit van de zaterdagavond. Dat geeft alleen geen compleet beeld. In Stadshagen gaat de voorkeur uit naar de zondagavond. Blijkt uit een poll van lokale nieuwssite Stadshagennieuws.

11 november

De Sint Maarten-optocht trekt in Steenwijkerwold 'gewoon' zondag door de straten. Daarmee wijken ze niet van de datum af.

Ook in Deventer worden zondagavond de lichtjes aangestoken. In de wijk Zandweerd organiseert de speeltuinvereniging de tocht.


Vrijdag

Kinderboerderij De Wesseler in Enschede gooit het helemaal over een andere boeg. Daar vieren ze Sint Maarten op vrijdagavond. Kinderen kunnen daar zelf hun lampion maken om daarna in optocht door de wijk te gaan.

Zeker weten dat je het goed doet: zet dus de bak alvast op zaterdag klaar. Niet voor een dichte deur staan? In de Sint Maarten-kaart van de app Nextdoor kun je zien welke buren meedoen. 

Na zondag is het probleem elf jaar opgelost: de volgende Sint Maarten op zondag vindt pas in 2029 weer plaats.

Wanneer ga jij Sint Maarten vieren?

Zie je geen poll? Klik hier.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Sint Maarten Nieuws
Deel dit artikel: