Cel- en taakstraffen geëist tegen verdachten van autobranden Den Ham

Een van de verdachten van het aansteken van autobranden in Den Ham wordt nog voor het weekend overgeplaatst naar een kliniek. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag op verzoek van het Openbaar Ministerie besloten.

Tegen de verdachte, een 22-jarige bewoonster van een zorginstelling in Den Ham, is een een celstraf van acht maanden waarvan drie voorwaardelijk en een langdurende behandeling geëist. De vrouw zat vandaag vijf maanden in voorarrest. 

Tegen een 20-jarige medeverdachte uit Rijssen eiste de officier van justitie een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank behandelde de zaak tegen een derde verdachte achter gesloten deuren. Het gaat om een 17-jarige jongen. 

Onrust

De brandstichtingen afgelopen juni veroorzaakten grote onrust in het dorp. Bij de eerste brand in de nacht van 31 mei ging een personenauto in vlammen op. Een naast die auto geparkeerde oldtimer raakte zwaar beschadigd.

Twee dagen later mislukte een brandstichting in een andere auto omdat het vuur uit zichzelf doofde. In de nacht van 4 op 5 juni werd er brand gesticht bij twee bedrijfsbussen. Een van de bussen brandde af, bij de andere bleef de schade beperkt. 

Bekentenis

De drie verdachten liepen waarschijnlijk tegen de lamp nadat ze een fiets wegnamen achter de Albert Heijn in het dorp. Die actie werd vastgelegd door een bewakingscamera. Na hun aanhouding bekenden ze de brandstichtingen bij de politie. 

Tegenover de rechtbank werd duidelijk dat de drie geïnspireerd raakten toen ze op YouTube filmpjes keken over branden en brandstichting. Ook de methode die ze gebruikten om de auto's in brand te steken leerden ze van YouTube. "Wc-papier met deodorant bespoten, ik geloofde niet dat het werkte, maar het gaf een enorme steekvlam", vertelde de 22-jarige vrouw. 

Gedragsdeskundigen

Uit rapporten van gedragsdeskundigen werd duidelijk dat er het nodige aan de hand is met de twee meerderjarige verdachten. De vrouw heeft een licht verstandelijke beperking maar kampt daarnaast met autisme en schizofrenie. Ze vertelde de rechters dat ze 24 uur per dag stemmen in haar hoofd hoort.

De 20-jarige Rijssenaar zou ADHD en autisme hebben, plus een ongezonde fascinatie voor vuur. Hij werd al eens eerder veroordeeld voor brandstichting en wil graag een behandeling om te voorkomen dat hij nog een keer brand sticht. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Den Ham autobrand rechtbank overijssel Nieuws
Deel dit artikel: