nieuws

Gratis nestkastjes in Hardenberg zijn niet aan te slepen

In Hardenberg is een ware run ontstaan op gratis nestkastjes die de gemeente uitdeelt aan inwoners die in de buurt van een eikenboom wonen. De gemeente dacht aan vijfhonderd houten vogelhuisjes genoeg te hebben, maar heeft er vanwege het enorme succes nog eens vijfhonderd besteld.

Waarom deelt de gemeente nestkastjes uit?

Inwoners van Hardenberg hadden afgelopen zomer veel last van de eikenprocessierups. "Het probleem is dat we in Hardenberg veel eikenbomen hebben en daar komen veel eikenprocessierupsen in", licht wethouder Gitte Luiten toe. "Mensen hebben er heel veel last van."
De eikenprocessierups laat zich lastig bestrijden. Dus gooit de gemeente de bestrijding nu over een andere boeg; de rupsen bestrijden met natuurlijke vijanden. Zoals de koolmees. Door nestkastjes voor koolmezen uit te delen verwacht de gemeente dat hun aantal toeneemt. De hoop is dat al die koolmezen hun buikjes rond eten met eikenprocessierupsen.

Is dit het ei van Columbus?

Nee. Zulke grote schoenen trekt de gemeente Hardenberg niet aan. Het blijft ook nodig om de overlast te bestrijden met nematoden. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen opeten. De aaltjes worden als het duister is in de bomen gespoten. Daarnaast worden nesten weggezogen op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is.
Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in plaats van strak gemaaid gras dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants en de gaasvlieg, gaan de eikenprocessierupsen ook te lijf.

Maar nu wil iedereen zo'n nestkastje?

Daar lijkt het op. In eerste instantie dacht de gemeente genoeg te hebben aan vijfhonderd nestkastjes, maar die waren al snel verzegd. Dus heeft de gemeente er nog eens vijfhonderd besteld.
Aan de andere kant; er wonen meer dan zestigduizend mensen in de gemeente. Dus om nu te zeggen dat iedereen een nestkastje wil, gaat wat te ver. Maar populair zijn de houten huisjes wel.

Waar worden de nestkastjes gemaakt?

De nestkastjes worden gemaakt door leerlingen van PrO Hardenberg. Dat is een school voor praktijkonderwijs. Schooldirecteur Henk Kremer vindt het een hele mooie opdracht voor zijn leerlingen. "Het is een maatschappelijke opdracht. We hebben een heel productieproces opgezet. Bovendien gaan we straks ook een rol spelen als de kastjes worden uitgegeven." 

Kan ik ook zo'n kastje krijgen?

Misschien. De leerlingen van PrO Hardenberg zijn nu bezig met de tweede levering. Uiteraard moet je inwoner van de gemeente Hardenberg zijn. Klik hier om op de bestelpagina terecht te komen. De actie met de nestkastjes loopt tot het einde van dit jaar. En wie het eerst komt wie het eerst maalt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.