Minister wil gesprek met Kampen over overlast door bewoners azc Dronten

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil snel in gesprek met de gemeente Kampen, over de overlast die wordt veroorzaakt door asielzoekers uit het azc in Dronten. Vorige maand meldde de ondernemersvereniging van de stad dat er een verdubbeling is geweest van het aantal winkeldiefstallen door asielzoekers in vergelijking met vorig jaar.

In oktober meldde voorzitter Fré Helleman van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK) dat er dit jaar al 99 winkeldiefstallen waren geregistreerd, ten opzichte van 49 in heel 2017. "November en december moeten nog komen en dat zijn altijd 'toppers' qua diefstallen, dus dit gaat helemaal de verkeerde kant op", zei hij toen.

Het gaat om asielzoekers die verblijven in het AZC Dronten, dat tegen de gemeentegrens van Kampen is aangebouwd. De bewoners die zich schuldig maken aan diefstallen komen volgens burgemeester Koelewijn van Kampen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning, maar ze zitten nog wel in de procedure.

Gesprek

De Tweede Kamerfracties van de VVD en de PVV stelden Kamervragen aan de staatssecretaris naar aanleiding van de problemen. Zo was de vraag wat er wordt gedaan aan de overlast. Staatssecretaris Harbers zegt in het antwoord op die vragen dat er op korte termijn een gesprek met de gemeente komt.

"Mijn ministerie treedt op korte termijn met de gemeente in overleg om in gezamenlijkheid de problematiek en de daarbij horende aanpak te bespreken", antwoordt Harbers. "Hierbij is er ruimte voor lokaal maatwerk, waarbij het voorkomen van overlast in Dronten en Kampen en het behoud van draagvlak in de omgeving centraal staan. Het in gezamenlijkheid komen tot een effectieve aanpak heeft wat mij betreft hoge prioriteit."

Daarnaast wijst de staatssecretaris op de mogelijkheden die er al zijn om asielzoekers die overlast veroorzaken, of crimineel gedrag vertonen, aan te pakken. Sneller uitzetten of verplaatsen hoort daarbij tot de mogelijkheden.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kampen Kop van Overijssel azc Nieuws
Deel dit artikel: