nieuws

Zwolse verzetsheld krijgt plek waar hij voor altijd herinnerd kan worden

De Zwolse verzetsman Wilhelmus van Dijk is herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen. Daarmee krijgt hij een plek waar hij voor altijd als verzetsheld herinnerd kan worden. Van Dijk is één van de vijf mannen die op 31 maart 1945, vlak voor de bevrijding, op de Meppelsestraatweg gefusilleerd is door de Duitse bezetter.
De Zwollenaar lag eerst begraven op het Rooms Katholieke Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan in Zwolle. Bijna honderd familieleden zagen hoe hij dit weekend werd herbegraven in Loenen, vlak onder Apeldoorn. 
Op het Nationaal Ereveld kan hij voor altijd herinnerd worden als verzetsheld. "En dat verdient hij", zegt familielid en historicus Samuel de Korte.
De Korte wist tot voor kort niets over zijn oud-oom. Zijn moeder vertelde hem een jaar geleden dat hij een familielid had die in het verzet zat en dat met de dood moest bekopen.

Boek

De Korte, student geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, wilde meer weten. "Er was niet veel over bekend en in de familie gingen verschillende verhalen rond. Ik wilde weten wat er nu allemaal waar was." Al snel besloot hij een boek te schrijven.
De Korte kwam achter veel meer informatie dan hij had verwacht. Hoewel hij tijdens de ceremonie zijn boek had willen presenteren, heeft hij nog te veel om uit te zoeken. Wel weet hij dat het boek niet alleen over Wilhelmus van Dijk zal gaan. "Ik besefte dat alle vijf gefusilleerde mannen hun vrouwen en kinderen achterlieten. Het boek zal dus ook over hen gaan." 

Erkenning

Mede door Samuel werd de familie het eens dat Wilhelmus van Dijk een plek op het Nationale Ereveld verdient. "Wat ik belangrijk vind, is dat hij hier voor altijd kan rusten en de erkenning krijgt die hij verdient", zegt De Korte.
'Ome' Piet van Dijk, een neef van Wilhelmus, is 91 jaar en koestert warme herinneringen aan zijn oom. "Het is een eer voor de hele familie dat hij deze erkenning krijgt. Hij heeft zijn leven gegeven voor Nederland."
Bij de plechtigheid op het ereveld waren leden van de Zwolse Veteranen aanwezig, net als een vijftal leerlingen van basisschool De Springplank. Zowel De Korte als Piet van Dijk vindt het belangrijk dat de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden. "Ook mijn kleinkinderen hebben geen notie van wat er toen allemaal gebeurde", zegt Van Dijk. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.