Minister komt met registratiesysteem voor bijthonden

Minister Carola Schouten komt met een landelijk registratiesysteem voor bijthonden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De roep om een landelijke aanpak laaide deze zomer weer op na een bijtincident in Kampen.

Behalve het landelijke registratiesysteem, komt er ook een fokverbod voor hoogrisicohonden. Eind dit jaar wordt een lijst gemaakt met honden die een potentieel risico vormen en tot de groep hoogrisicohonden behoren. 

Pilot in meerdere gemeenten

In een nieuw op te starten landelijke database kunnen gemeenten en de politie gegevens over bijtincidenten bijhouden. Zo'n database moet meer inzicht geven in welke hondenrassen vaak betrokken zijn bij bijtincidenten. Volgend jaar start de politie samen met enkele gemeenten een registratiepilot.

Schouten oordeelde eerder dit jaar nog dat het toezicht op honden een taak is voor gemeenten. Meerdere organisaties drongen daarna bij Schouten aan op een landelijke aanpak. 

Alleen Deventer en Zwolle hebben bijtprotocol

In Overijssel hebben alleen Zwolle en Deventer een bijtprotocol. De andere gemeenten hebben dit via de algemene plaatselijke verordening (APV) geregeld. In Kampen werd na het bijtincident van deze zomer door D66 aangedrongen op een bijtprotocol. 

Overijssel kende in 2017 65 bijtincidenten. In 2016 waren dit er 57. In de eerste helft van dit jaar waren er 28 incidenten.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Honden hond bijtincident Nieuws
Deel dit artikel: