nieuws

Zorgverzekeraar Menzis: "Lagere zorgpremie niet verstandig, wij kiezen voor geleidelijke stijging"

Hoofdkantoor van Menzis in Enschede
Hoofdkantoor van Menzis in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Enschedese zorgverzekeraar Menzis kiest er niet voor om de volledige reserves aan te spreken om de premie voor 2019 gelijk te houden. Daar pleit de Consumentenbond wel voor. Menzis heeft 256 miljoen euro meer op de bank dan wettelijk verplicht. Volgens de Consumentenbond is dat genoeg om de premie niet óf minder te laten stijgen.
"We gebruiken het geld om de premie geleidelijk te laten stijgen. Dit kunnen we de komende twee tot drie jaar nog doen, daarna is het geld op", vertelt woordvoerster Corine Rodenburg van Menzis. Dit jaar stijgt de premie voor de basisverzekering bij Menzis met drie euro.
De Consumentenbond pleitte vanochtend voor een lagere premiestijging van de zorgverzekeringen. Dit zou mogelijk moeten zijn, omdat de grote landelijke verzekeraars in 2015 3,3 miljard euro meer aan reserves in kas hadden dan dat verplicht is volgens de wet. Vorig jaar was dit bijna 2,4 miljard euro, maar de bond is van mening dat dit bedrag verder omlaag moet.

'Geleidelijke stijging'

In het geval van Menzis zit er 256 miljoen euro meer in kas dan dat nodig is. Rodenburg zegt dat Menzis gekozen heeft voor de weg der geleidelijkheid. "We kunnen het geld in één keer gebruiken voor wellicht een forsere daling, maar daarna zal er in één keer een forse stijging plaatsvinden."
Het wettelijk minimum dat verzekeraars moeten aanhouden, is zo'n 500 euro per verzekerde. Volgens Menzis is dit geen veilige marge. Rodenburg: "Je hebt dan geen buffer meer waarmee je risico's kunt opvangen. Daarnaast scherpen De Nederlandsche Bank en Europa de eisen voor reserves per 2020 verder aan. Ook daarvoor geldt dat het aanhouden van het wettelijk minimum niet voldoende is."

Preventie

Om de komende jaren de zorgkosten niet nog meer te laten stijgen, mikt de verzekeraar op preventieve maatregelen die er voor moeten zorgen dat minder mensen gebruik maken van de zorg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.