nieuws

Hartsvriendin is teleurgesteld: zoektocht naar Willeke Dost levert wéér niets op

Hartsvriendin Geke en haar moeder Anneke moeten wéér een teleurstelling verwerken. Na opnieuw een dag zoeken is nog steeds geen spoor gevonden van de sinds 1992 vermiste Willeke Dost.
Vandaag werd in Koekange opnieuw gezocht naar de restanten van de vermiste tiener Willeke. Ze verdween in januari 1992 en nu, 26 jaar later, heeft een zoveelste zoektocht niets opgeleverd.

'Zwaar leven'

Willeke woonde in het pleeggezin van een familie uit Koekange en ging naar school in Meppel. Na schooltijd ging ze vaak met haar hartsvriendin Geke mee naar Staphorst. Ze logeerde ook vaak bij Geke. "Het was een ontzettend lief kind, maar het was ons wel snel duidelijk dat ze veel te verduren kreeg thuis", zo zegt Anneke Mioch.
Stukje voor stukje kregen Geke en haar moeder Anneke steeds meer te horen van de ontberingen die Willeke in het pleeggezin zou hebben moeten doorstaan. Er zou volgens de hartsvriendin onder meer sprake zijn geweest van mishandeling en seksueel misbruik.

Geen concrete aanwijzingen

Toen Willeke in januari 1992 ineens vermist raakte, verdachten Geke en haar moeder direct het pleeggezin uit Koekange. De vader van dat pleeggezin is bij het Openbaar Ministerie ook jarenlang als verdachte gezien. Talloze onderzoeken, van de politie maar ook particuliere initiatieven, hebben nooit een aanwijzing opgeleverd. Geke en Anneke hebben werkelijk alles aangegrepen om meer duidelijkheid te krijgen.
Nooit is er een concrete aanwijzing geweest, behalve dan dat het gedrag van de leden van het pleeggezin opmerkelijk was. Dat is destijds ook de politie opgevallen. Het laatste concrete politie-onderzoek dateert uit 2010, toen werd ook al een deel van het erf van de boerderij van het pleeggezin op z'n kop gezet.

Weiland omgeploegd

Het vermoeden was dat Willeke daar begraven zou zijn, maar resultaat heeft dat onderzoek destijds niet opgeleverd. "Toen waren er ook al aanwijzingen dat ze in het weiland begraven zou zijn, maar toen wisten ze niet waar", kijkt Anneke terug op die periode van spanning en onzekerheid.
Vandaag werd er opnieuw gegraven op dat erf, deze keer enkele tientallen meters verderop in het weiland. Een particulier onderzoek, onder meer met speciaal getrainde honden die de geur van menselijke resten herkennen, leverde iets op.

Kippenvel

De honden sloegen aan op een plek in de hoek van het weiland achter de boerderij. De foto's van een grondradar ter plaatse, toonden aan dat een deel van de grond verplaatst is geweest. Anneke: "Als je de beelden van de grondradar ziet, dan krijg ik kippenvel over m'n hele lichaam. Het is net alsof ze daar zit, met de knieën opgetrokken, diep onder de grond."

Nog steeds onduidelijk

Anneke en Geke zijn zwaar teleurgesteld dat het onderzoek vandaag wederom niets heeft opgeleverd. Volgens hen zou de graafmachine maar tot zestig centimeter diep zijn gegaan, terwijl volgens de grondradarbeelden gezocht zou moeten worden op een diepte van twee meter. "We zijn ontzettend teleurgesteld. Waarom zoekt de politie dan niet dieper, ze zijn er nu toch?"
Nog steeds is er geen duidelijkheid over het lot van Willeke Dost. "Maar wij geven niet op. Al val ik er dood bij neer, we zullen blijven zoeken. Ik denk nog iedere dag aan die lieve Willeke", besluit een geëmotioneerde Anneke.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.