nieuws

Satudarah-leider Michel B. wil af van enkelband en vrij kunnen reizen

Michel B. wil Sinterklaas en Kerstmis kunnen vieren
Michel B. wil Sinterklaas en Kerstmis kunnen vieren © RTV Oost
"Knip dat bandje maar door", zegt Satudarah-leider Michel B. uit Enschede. "Ik wil bewijzen dat ik niet vluchtgevaarlijk ben." Naast het verwijderen van de enkelband wil hij graag weer vrij kunnen reizen en kunnen overleggen met clubleden.
Michel B. deed zijn verzoeken vanochtend in een voorbereidende rechtszitting tegen vijf vooraanstaande leden van de inmiddels verboden motorclub. De vijf worden verdacht van leiding geven aan een criminele organisatie, witwassen, afpersing, wapenbezit en drugshandel. Ze zijn allemaal op vrije voeten in afwachting van het eindproces.

Duitsland

Aan die vrijheid zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag Michel B. het land niet verlaten in verband met vluchtgevaar. Eerder dit jaar werd hij tot twee keer toe aangehouden in Oostenrijk, hij werd internationaal gezocht. Maar volgens hemzelf veroorzaakt het buitenlandverbod veel problemen. "Mijn huis in Duitsland heeft mankementen, die moeten verholpen worden. Daarnaast wonen mijn drie kinderen daar nog. Ze gaan in Duitsland naar school, naar de sport, naar de zwemles en ik kan daar nooit bij zijn."
Ook wil hij Sinterklaas, Kerstmis en oud-en-nieuw met ze vieren. De enige plekken waar hij zijn kinderen nu ziet zijn de sportschool, McDonald's en af en toe in een Center Parcs. "Maar ik heb ook geen stapels geld in de kast liggen om iedere week naar zo'n park te gaan."
Michel B. gaat verder: "Daarnaast hebben drie Nederlandse banken de rekening van mij opgezegd. De enige bankrekening die ik nog heb, is in Duitsland. Ik moet daar dus gewoon naartoe kunnen." 

Satudarah

Ook wil hij een einde aan het verbod op 'Satudarah gerelateerde activiteiten'. "Ik wil gewoon met andere clubleden kunnen overleggen. Bijvoorbeeld over het hoger beroep tegen het civiele verbod van Satudarah." De voorwaarde schiet meer leiders van de club in het verkeerde keelgat. Zo mocht één van hen onlangs wel 'broeders' over de vloer krijgen voor een kraambezoek, maar zijn er vraagtekens over met elkaar een biertje drinken in een bepaald café. Het is een onwerkbare situatie, vindt ook één van hun advocaten. "Dus alle 1300 Nederlandse leden mogen wel bij elkaar komen zonder motor en hesjes, alleen deze vijf niet?"
De rechtbank doet vanmiddag uitspraak over de verzoeken van Michel B. en de vier andere verdachten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.