Podcast Welkom Wolf... nieuwe aflevering: wolven en schapen

De terugkeer van de wolf naar Nederland wordt toegejuicht door een groep mensen en een aantal organisaties. Maar er is ook een groep die helemaal niet blij is met de wolf. Zoals de schapenhouders. In de derde aflevering van de podcast Welkom Wolf... hoor ik verhalen over dode schapen, over kopzorgen en over risico's. Ook doe ik een nieuwe poging om een wolf in het wild te zien.

De wolf is een roofdier, iets dat soms nog wel eens vergeten wordt. Ook door mijzelf. En een roofdier moet eten. Wat is voor een wolf op doorreis dan een gemakkelijke hap? Juist: schapen. Dat blijkt ook wel uit het steeds groter wordende aantal schapen dat wordt gepakt. Die cijfers worden bijgehouden door BIJ12, dat namens de Nederlandse provincies het natuurbeleid uitvoert en werkt aan informatievoorziening.

Sinds 2015 is het aantal schapen dat door wolven is gepakt toegenomen. In 2018 zelfs explosief, zou je kunnen zeggen. Ook in Overijssel. Rond de kerstdagen van 2017 werd een aantal schapen van twee verschillende boeren in Luttenberg gepakt door een wolf. In deze podcast praat ik met één van die boeren over wat hem is overkomen.

LTO

Schapenhouders - en ook andere dierenhouders - maken zich zorgen, zegt onder meer LTO. Ik praat met Dirk Dekker van de land- en tuinbouworganisatie over die zorgen en wat voor gevolgen de aanvallen hebben voor schapenhouders.

NoWolves

Platform NoWolves wil dat er eerlijk wordt verteld wat de risico's van de terugkeer van de wolf zijn. Niet alleen voor schapenhouders, maar ook voor anderen. Volgens Bart Kemp van NoWolves moeten we ons bewust zijn van de gevolgen, pas dan kan goed worden bepaald wat we nou eigenlijk met die wolf willen.

Zoeken

Oh ja, ik begon deze serie met een zoektocht naar een wilde wolf. Die zoektocht gaat verder. Niet meer in eigen provincie, ik ga naar Drenthe. Daar is twee keer een wolf vastgelegd door een camera-val. Met Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer ga ik op pad in het hart van de provincie. 

Nieuwsgierig? Luister hier naar de derde aflevering van Welkom Wolf... Je kunt aflevering 1 en aflevering 2 trouwens nog steeds luisteren, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Dan ben je meteen up-to-date voor wat betreft de hele serie.

Volg de podcast Welkom Wolf... via rtvoost.nl/podcast, iTunes of Stitcher.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wolf podcast Nieuws
Deel dit artikel: