Nachtmerrie krijgt vervolg: Heinoër voor rechter voor dood echtgenote in Colombia

Hij noemde het een regelrechte nachtmerrie: de gepensioneerd dierenarts uit Heino die er door justitie in Colombia van wordt verdacht dat hij zijn echtgenote van het leven heeft beroofd. Hij is intussen alweer drie jaar terug in Nederland, maar die nachtmerrie krijgt een vervolg nu de Heinoër te horen heeft gekregen dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden.

John van den Heuvel, misdaadjournalist van dagblad De Telegraaf, reisde al eens met de Heinose familie naar Colombia. “Maar ik heb voortdurend een slag om de arm gehouden, omdat justitie in Colombia toch duidelijk liet merken dat de verdenkingen zeer ernstig zijn”, zegt Van den Heuvel.


Droomreis
Het had een droomreis moeten worden: de wereldreis van het echtpaar uit Heino met hun zeilboot Lazy Duck. De 63-jarige Heinoër en zijn 54-jarige vrouw lagen in september 2015 afgemeerd voor de kust van de Colombiaanse badplaats Cartagena toen het mis ging.


Volgens de man waren hij en zijn echtgenote slachtoffer van een uit de hand gelopen overval. De man verklaarde dat de boot was geënterd door meerdere gemaskerde mannen, die hem vastbonden en opsloten op het toilet. Nadat hij kans had gezien zichzelf te bevrijden, bleek dat zijn vrouw om het leven was gebracht. Er was een handdoek over haar gezicht getrokken, waarop ze was gestikt. De Heinoër liet naderhand foto’s maken van de vermeende verwondingen die hij zou hebben opgelopen door de overvallers.


Tegenstrijdigheden
Volgens de Colombiaanse autoriteiten zaten er echter grote tegenstrijdigheden in het relaas van de Heinoër, waarop hij als verdachte werd aangemerkt. Zo werden er onder meer geen sporen gevonden dat er derden aan boord waren geweest. Uit sectie op het stoffelijk overschot bleek dat het slachtoffer door verstikking om het leven was gekomen.


Vlucht met gehuurd vliegtuigje
De Heinoër, behalve gepensioneerd dierenarts ook voormalig stottertherapeut, vond dat het OM in Colombia vooral op zoek zou zijn naar een zondebok. Hij vluchtte daarop met een gehuurd vliegtuigje naar Curaçao. “Pas toen ik op Curaçao landde had ik zoiets van: nou, het eerste deel van de nachtmerrie is voorbij”, vertelde de man daar zelf over in het tv-programma ‘Vermoord in het buitenland’ van John van den Heuvel.

Sindsdien werken justitie in Colombia en Nederland nauw samen in het moordonderzoek. Een delegatie van de Nederlandse politie is twee keer in Colombia geweest om getuigen te horen en sporenonderzoek op de zeilboot te doen.

Strafvervolging in Nederland

Nadat het slachtoffer enkele weken later in Nederland werd begraven, was duidelijk geworden dat de man niet zou terugkeren naar Colombia. Aanvankelijk wilde justitie de man bij verstek berechten, waarop hij internationaal gesignaleerd stond.

Omdat strafvervolging van de Heinoër in Colombia echter juridisch gecompliceerd ligt, werden afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Het OM gaat de man nu strafrechtelijk vervolgen. “Justitie verdenkt hem ervan dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht”, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag.

Telegraafjournalist John van den Heuvel volgde het misdrijf in Colombia op de voet (Foto: Facebook John van den Heuvel)
Telegraafjournalist John van den Heuvel volgde het misdrijf in Colombia op de voet (Foto: Facebook John van den Heuvel)

Slag om arm
Misdaadjournalist John van den Heuvel viel bepaald niet van verbazing van zijn stoel toen hij hoorde over de berechting van de Heinoër: “Ik ben destijds voor het tv-programma 'Vermoord in het buitenland' met de familie in Colombia geweest. Waar we in sommige gevallen in het programma weleens stelling willen nemen voor bepaalde partijen, hebben we hier heel duidelijk een stevige slag om de arm gehouden. Ook vanwege de stevige verdenkingen die justitie in Colombia had.”


Eerste zitting
De eerste rechtszitting heeft waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar plaats.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Heino Salland Nieuws
Deel dit artikel: