Vrouwen Oranje houden met tien stand tegen Zwitserland en gaan naar tweede WK

De Nederlandse vrouwen gaan volgende zomer voor de tweede keer meedoen aan het WK. Vanavond speelde de ploeg van Sarina Wiegman, ondanks een vroege rode kaart, in een mistig Zwitserland met 1-1 gelijk tijdens de tweede wedstrijd in de finale van de play-offs en dat was was ruim genoeg na de 3-0 zege van vrijdag in Utrecht.

Bij Nederland was er behalve voor aanvoerder Anouk Dekker uit Wierden ook een basisplaats voor Jill Roord uit Oldenzaal. Zij verving de geblesseerde Jackie Groenen op het middenveld. Het duel duurde voor beide Overijsselse dames echter niet lang. Dekker haalde na zeven minuten een doorgebroken speelster neer na balverlies en moest met rood vertrekken. Roord werd daarvan het slachtoffer, want zij werd een paar minuten later gewisseld om de verdediging weer op orde te brengen met Merel van Dongen.

Dekker moest er al vroeg af (foto: ANP/Koen van Weel)

Kans Van de Sanden

Zwitserland profiteerde echter niet echt van het overtal. Sterker nog, Nederland kwam er via de counter een paar keer gevaarlijk uit. Voormalig Twente-speelster Shanice van de Sanden kreeg de beste kans, maar scoorde niet. Beide ploegen deden dat niet in de eerste helft.

Miedema beslist duel

Kort na rust was de beslissing er. Vivianne Miedema maakte de 0-1 en dat zorgde ervoor dat Zwitserland vijf keer moest scoren om het WK te halen. De eerste daarvan werd twintig minuten voor het einde gemaakt door invaller Coumba Sow: 1-1. Vijf minuten voor het einde kwam Renate Jansen van FC Twente nog in het veld. Aan de stand veranderde niets meer en dus kunnen de tickets voor het mondiale toernooi worden geboekt.

Tweede WK

Nederland plaatste zich dus voor de tweede keer in de historie voor het WK. Drie jaar geleden werd het in de achtste finales uitgeschakeld door Japan. Twee jaar geleden werd Oranje in eigen huis Europees kampioen. Het WK van volgend jaar is van 7 juni tot 7 juli in Frankrijk. De loting voor de groepsfase is op 8 december.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: