Aardlagen Noordoost Twente geschikt voor opwekken aardwarmte

De aardlagen in Noordoost Twente zijn geschikt voor het opwekken van aardwarmte. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Nonsense Technical Solutions. Geothermie zou goed toepasbaar zijn in het gebied van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal. Er wordt niet direct ingezet op geothermie, omdat het plaatsen van een installatie nog te duur is.

"Het bureau heeft het onderzoek uitgevoerd op basis van gegevens die op dit moment beschikbaar zijn", vertelt wethouder Evelien Zinkweg van Oldenzaal, die namens de Twentse gemeenten woordvoerder is voor het thema geothermie.

"Geologisch gezien liggen er zeker kansen in Noordoost Twente. De omstandigheden blijken namelijk gunstig in de aardlagen. Er zit voldoende warmte in de bodem en de aardlagen zijn ook technisch gezien geschikt voor geothermie."

Te duur

Dat de grond geschikt is voor geothermie, wil niet zeggen dat hier nu al op wordt ingezet. Op dit moment is het te duur om een geothermische installatie nieuw aan te leggen. "De businesscase voor geothermie is dus helaas niet haalbaar", zegt wethouder Zinkweg.

"Alleen het boren gaat enkele miljoenen euro's kosten. Je moet dan denken aan een diepte van anderhalf tot twee kilometer. En dan hebben we het nog niet eens over de infrastructuur die nodig is als die warmte eenmaal boven is. Dat kost ook nog eens vele miljoenen", zegt de wethouder.

"In de toekomst kan dit natuurlijk veranderen. Daarom volgen wij de ontwikkelingen op het gebied van geothermie op de voet en grijpen we de kansen die zich voordoen."

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: