In het Enschedese bedrijfspand waar doden zijn gevonden zat een growshop

In het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede, waar vanmiddag meerdere doden werden gevonden, was een growshop gevestigd. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Aanvankelijk meldden omwonenden dinsdagmiddag nog dat het zou gaan om twee doden, maar in de buurt doen intussen verhalen de ronde dat er nog meer slachtoffers zouden zijn gevallen. De politie doet hierover nog geen nadere mededelingen.

door Tom Meerbeek en Jan Colijn

Wat intussen wél vaststaat is dat er in het pand op de hoek van de Van Leeuwenhoekstraat met de Snelliussstraat een growshop was gevestigd. Deze bedrijven verkopen apparatuur en grondstoffen die vaak worden gebruikt voor het kweken van hennep. De handelsmaatschappij Van Leeuwenhoek staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd als een eenmanszaak.

De omgeving van het pand is vanavond hermetisch afgesloten met hekken die zijn bedekt met zwart plastic. De ramen van het gebouw zijn met goudkleurige folie afgeplakt.

De politie blijft het pand en de omgeving de hele nacht onderzoeken. Ook staat er een mobiele werkplek voor de forensische opsporing achter de hekken.

Verzegelde deur

Opvallend is dat een stukje verderop, aan de Oliemolensingel, een huis is verzegeld door de politie. Dat gebeurde tijdens het onderzoek bij het bedrijfspand waar de doden zijn gevonden. Agenten staan sinds de verzegeling voor de woning. De politie kan nog niet zeggen of er een link tussen beide is.

Tekst gaat verder onder de foto

De verzegelde deur van de woning aan de Oliemolensingel (Foto: News United / Dennis Bakker)
De verzegelde deur van de woning aan de Oliemolensingel (Foto: News United / Dennis Bakker)
Fotograaf: News United / Dennis Bakker

Onrustig
De nacht ervoor was het al onrustig in de straat. Buurtbewoners werden opgeschrikt door enkele harde knallen, waarop een auto met gierende banden wegreed. Omwonenden vermoedden echter dat het ging om vuurwerk en besteedden er verder weinig aandacht aan.

 

Vrouw overstuur
Dinsdagmiddag rond drie uur werd er alarm geslagen nadat er in het pand meerdere stoffelijke overschotten waren ontdekt. Ooggetuigen zagen vervolgens hoe een vrouw compleet overstuur door een viertal agenten werd afgevoerd, waarbij ze riep: “Ze hebben mijn man vermoord!”

 

Volgens buren was de man huurder van het pand. Voorheen was hier jarenlang een cafetaria gevestigd.

Tekst gaat verder onder de video

Hennepkwekerij
Bij een gecombineerde politieactie werd deze zomer in het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat vijftien tot twintig kilo wiet in beslag genomen.

Tegelijkertijd werd ook een inval gedaan bij een bedrijf aan de Lonnekerbrugstraat. Daar werden werden twee kwekerijen aangetroffen met in totaal tweehonderd planten. Bij het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat werden een 43-jarige Enschedeër en een 34-jarige Hengeloër aangehouden.

 

Volkswijk

De wijk Velve-Lindenhof staat in Enschede bekend als een echte volkswijk. Sinds 2007 was het een zogenoemde Vogelaarwijk

 

Medio jaren negentig vormde de buurt het strijdtoneel voor de zogenoemde Miro-rellen. Nadat illegale crossers met hun auto’s wedstrijdjes hielden op het parkeerterrein voor de Miro-supermarkt, was het dagenlang onrustig en maakte de ME met charges een einde aan de voortslepende onrust in de buurt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: