Ernstig besmettelijke paardenziekte opgedoken in gemeente Hardenberg

Een zeer besmettelijke en dodelijke paardenziekte is opgedoken op een locatie in de gemeente Hardenberg, dat meldt de Sectorraad Paarden. Er is een neurologische vorm van 'rhinopneumonie' vastgesteld. Volgens bronnen gaat het om een stal aan de Moeshoekweg.

Op de locatie in de gemeente Hardenberg is één paard inmiddels geëuthanaseerd, twee andere paarden met de symptomen van de ziekte zijn stabiel. De andere paarden in de stal mogen de komende weken het terrein niet verlaten. Ook mogen er geen paarden van buitenaf de locatie op.

Rhinopneumonie
Rhinopneumonie is volgens de sectorraad een veelvoorkomende ziekte in Europa. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen van de paarden.

Mensen kunnen zelf niet ziek worden door een besmet paard, maar zij kunnen paarden wel besmetten met deze ziekte. De besmetting gaat via kleding en handen.

Meldpunt
Vorige week pleitte paardenfokker Marijke Zomer-Kromkamp uit Hengelo bij RTV Oost voor een meldpunt. Dit meldpunt moet ervoor zorgen dat handelaren, maneges en paardenstallen niet meer verzwijgen dat er een besmettelijke ziekte binnen hun bedrijf heerst.

In de Tweede Kamer werd Zomer-Kromkamp gesteund door de PVV. PVV-Kamerlid Dion Graus pleitte al eerder voor een meldplicht.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
rhinopneumonie paarden Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: