nieuws

Scania ontkent verspreiden nepnieuws: "Nooit beweerd dat werk verdwijnt"

Stakers bij Scania afgelopen zomer
Stakers bij Scania afgelopen zomer © RTV Oost/ Hans Bellert
Scania ontkent nepnieuws te hebben verspreid over het verplaatsen van productie van Zwolle naar Frankrijk. Vakbond FNV beweert dat de vrachtwagenbouwer bewust loog over het verplaatsen van werk om werknemers onder druk te zetten niet te gaan staken.
Dit jaar staakten medewerkers van vrachtwagenbouwer Scania in Zwolle een aantal keer. De bonden en de werkgevers kunnen het niet eens worden over de nieuwe cao Metalektro. De bonden willen meer loonsverhoging en meer vergoeding voor overwerk dan werkgevers bieden. 
In oktober, vlak voor de meest recente staking, liet Scania weten dat het bedrijf overweegt om in de fabriek in het Franse Angers de capaciteit te verhogen. En dat kan consequenties hebben voor de productievolume in Zwolle, zei Scania. Ook zou bij een staking in één van de fabrieken productie overgenomen kunnen worden.

"Intimidatie"

Volgens de FNV zei Scania Zwolle toen ook dat er mogelijk werk van Zwolle naar Frankrijk verplaatst wordt, terwijl dat volgens de vakbond niet waar is. Het Scania bestuur op het hoofdkantoor in Zweden zou namelijk hebben laten weten dat er helemaal geen plannen zijn om productie te verplaatsen.
De FNV zegt dat Scania Zwolle bewust een leugen heeft verspreid. "Het verspreiden van nepnieuws is een middel om de stakingen te breken en stakers te intimideren", schrijft de vakbond. "Om de stakingen te breken, probeerde Scania verwarring te zaaien en Scania-werknemers in Europa tegen elkaar op te zetten. De druk in die directiekamer moet zo hoog zijn geweest, dat zelfs een leugen een goed idee leek."

Scania: "Nooit beweerd dat in Zwolle werk verdwijnt"

Scania zegt in een reactie dat er absoluut geen sprake is van nepnieuws. De uitspraken van Scania Zwolle gingen over een mogelijke toekomstige verhoging van het productievolume, zegt een woordvoerder. "Er is geen sprake van verplaatsing van werk van Zwolle naar een andere Scania-locatie", zegt een woordvoerder. "De huidige productie blijft."
De stakingen kunnen wel van invloed zijn op de keuze waar het productievolume verhoogd wordt. "Afgelopen periode is de situatie in Nederland niet stabiel gebleken. Het is de taak van de Zweedse directie om te bepalen waar met het minste risico aan de klantvraag kan worden voldaan", laat Scania-bestuurder Rutgher de Vries vanuit Zweden weten.
De Vries komt morgen naar Zwolle om met de Ondernemingsraad te spreken "om verwarring te voorkomen en de ontstane onrust weg te nemen".
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.