Ooggetuigen zien verdachte mannen tevreden weglopen na viervoudige moord Enschede

Drie ooggetuigen hebben kort na de liquidatie in Enschede twee mannen gezien die het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat binnenliepen. "Ze leken te checken of alle slachtoffers wel waren overleden." De buurtbewoonsters verklaren dat tegenover RTV Oost. Het verhaal sluit aan op de verklaring van de politie, die tijdens de persconferentie woensdagmiddag liet weten ervan uit te gaan dat er sprake is van "een gerichte actie".

door Tom Meerbeek en Jan Colijn

De drie jonge moeders wonen dichtbij het pand, waar dinsdagmiddag de levenloze lichamen van vier mannen werden gevonden.


Een van hen vertelt dat ze in de nacht van maandag op dinsdag harde knallen heeft gehoord, gevolgd door het geluid van een auto die met gierende banden wegreed. Dat voorval blijkt echter niets te maken hebben met de viervoudige moord, zo werd gemeld tijdens de persconferentie.

Schoten vielen 's middags

Volgens de politie kwam rond drieën de melding binnen over een schietpartij en moeten de fatale schoten rond dat tijdstip zijn gevallen. Het verhaal dat in de buurt de ronde doet dat er mogelijk de voorgaande nacht zou zijn geschoten klopt niet, zo benadrukte de Twentse districtschef Karlijn Baalman.

Echtgenote rende gillend de straat op
De moord kwam aan het licht doordat de echtgenote van de exploitant van de growshop gillend de straat op rende en riep dat haar man was vermoord. Even daarvoor blijkt zich een opmerkelijk incident te hebben voorgedaan.

'Ongure types'
De drie buurtbewoonsters vertellen dat -kort voordat de vrouw gillend naar buiten kwam - twee mannen kwamen aanrijden. Een van de buurtbewoonsters: “Twee grote kerels, heel ongure types. Ze parkeerden hun auto op de stoep, liepen naar het pand en keken naar binnen. Vervolgens liepen ze met een heel tevreden gezicht terug en reden weer weg. Heel luguber allemaal."


De vrouwen hebben hun verhaal niet gemeld bij de politie en willen het al helemaal niet herhalen voor de camera. "Het waren echt doodenge lui."


De politie kent het relaas niet. Districtschef Baalman kijkt zichtbaar op van het verhaal. Het woord liquidatie neemt ze echter niet in de mond. “De achtergronden zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt inderdaad te gaan om een gerichte actie.”

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: