nieuws

Raad van State bekijkt vergunning zonnepanelenpark in Rouveen

Groenrecycling in Rouveen
Groenrecycling in Rouveen © Google Streetview
Autotransport Hooikammer in Rouveen wacht voorlopig met de omstreden aanleg van ruim 22.000 zonnepanelen op een weiland aan de Uithofsweg. Dat is de uitkomst van een spoedprocedure bij de Raad van State. De procedure was aangespannen door het naastgelegen bedrijf Groenrecycling Rouveen.
Groenrecycling is bang dat activiteiten van het bedrijf stof veroorzaken op de zonnepanelen. Als Hooikammer daarover in de toekomst gaat klagen, kan de provincie de activiteiten van Groenrecycling beperken door aanpassing van de milieuvergunning van het bedrijf.

Niet versneld

De gemeente Staphorst verleende Hooikammer een vergunning voor de duur van tien jaar. Groenrecycling stapte daarom naar de Raad om de vergunning te laten schorsen. 

De gemeente vroeg de Raad om de kwestie versneld af te handelen, omdat stofhinder op de zonnepanelen niet wordt verwacht. Daar wilde de Raad niet in meegaan. De Raad gaat in een vervolgzitting nog eens goed kijken of de regels voor zonneakkers wel goed worden toegepast.

Liever op daken

Er begint ook verzet te ontstaan tegen de grote akkers met zonnepanelen, omdat ze het landschap aantasten. Om die reden ziet ook de provincie Overijssel liever geen zonnepanelen op de grond, maar gaat de voorkeur uit naar daken.

Begin volgend jaar houdt de Raad een vervolgzitting en kort daarop volgt dan een uitspraak. Die zal ook van belang zijn voor andere plannen voor zonneakkers in het land.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.