Aantal meldingen kindermishandeling niet gedaald: "Slachtoffers van nu, zijn de daders van later"

Ondanks de inzet van gemeenten en hulporganisaties is het aantal meldingen van kindermishandeling in Overijssel het afgelopen jaar niet gedaald.

Veertien Twentse gemeenten en hulpverleners kwamen daarom bij elkaar tijdens een regionaal werkoverleg over kindermishandeling. Voor de betrokken partijen blijft het van groot belang om te blijven praten over de aanpak.

Knelpunten

"Een hoop slachtoffers van nu, zijn de daders van later", zegt districtchef Karlijn Baalman. Vanuit haar ervaring met het politiewerk benadrukte ze het belang van een goeie samenwerking tussen hulporganisaties.

En ook expert op het gebied van kindermishandeling Sander van Arum is van mening dat er beter kan worden samengewerkt. "Om het even oneerbiedig te zeggen: er wordt soms door elkaar heen gewerkt en niet altijd in de goeie volgorde."

'Ik maak het verschil' 

Sinds 2013 wordt de Week tegen Kindermishandeling georganiseerd. Dit jaar is het thema 'Ik maak het verschil.' Anita Wix en haar dochter Esmee van Wees hebben zelf ervaren wat huiselijk geweld betekent en maken nu het verschil door hun ervaringen met hulpverleners, gemeenten en de politie de delen. Jarenlang werd het gezin fysiek- en mentaal mishandeld door de stiefvader van Esmee. Totdat Esmee op haar 15e ernstige anorexia ontwikkelde en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Zittend aan het ziekenhuisbed waar Esmee voor haar leven lag te vechten nam Anita de beslissing om de relatie te verbreken. Zo kwam ze terecht in de vrouwenopvang in Zwolle en krabbelde ze langzaam op. 

Ze heeft het haar missie gemaakt om andere mensen te vertellen over wat ze met haar gezin meemaakte. "Ik wil mensen iets vertellen waar ze wat aan hebben en op deze manier kunnen ze hopelijk andere keuzes maken voor zichzelf."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.