Buurt kan viervoudige moord nog niet bevatten

Ze kunnen het nog niet bevatten, de bewoners van de Van Leeuwenhoekstraat in de Enschedese volkswijk Velve-Lindenhof. Vier mannen doodgeschoten, op klaarlichte dag. “Met al die spelende kinderen hier. Je moet er toch niet aan denken...”

door Tom Meerbeek en Jan Colijn


Ze staat met een duo-kinderwagen te kletsen, samen met twee andere jonge moeders. Dichtbij de door de politie hermetisch afgesloten plaats delict. De schrik zit er goed in onder de vrouwen, zoveel is wel duidelijk.


Ja, ze kennen de huurder van het pand waarin de growshop was gevestigd. Dat er bij een inval in juni dit jaar bij deze Enschedeër met een Vietnamese achtergrond zeventien kilo gedroogde wiettoppen in beslag werd genomen? Ze halen er hun schouders over op.


'Vriendelijke kerel'

“Het was een vriendelijke kerel”, zegt één van hen. “Als hij zijn auto voor de deur parkeerde, zorgde hij er altijd voor dat hij geen overlast veroorzaakte. Eerst een Mercedes, maar nadat die door een technisch mankement in brand was gevlogen, reed hij sinds een tijdje in een Volkswagen Golf.”

Deze 43-jarige Enschedeër, die even verderop aan de Oliemolensingel woonde, deed er volgens de drie moeders alles aan om op goede voet te staan met de buurt. "De kinderen kregen regelmatig een lolly of ander snoep van hem. En binnen in de growshop stond een aquarium. De kinderen mochten regelmatig de visjes voeren.”


Kinderrijke buurt
De bewoners van de Van Leeuwenhoekstraat zijn aangeslagen. Dat er een growshop zat, waar regelmatig grote auto’s af- en aanreden? Daar maakten ze zich eigenlijk nooit druk om. Maar de viervoudige moord verandert alles.


“Vooral omdat dit op klaarlichte dag gebeurde. In een kinderrijke buurt als deze”, zegt een moeder. “Je moet er toch niet aan denken dat onze kinderen daar juist op dat moment binnen waren om de visjes te voeren.”

Crescendo
Terwijl het juist weer zo goed ging met Velve-Lindenhof. Medio jaren negentig vormde de wijk het strijdtoneel van de zogenoemde Miro-rellen. Jongeren hielden regelmatig straatraces op het terrein van de supermarkt aan de rand van de wijk. Nadat dit totaal uit de hand liep, kwam de ME er meermalen aan te pas om met charges de onlusten de kop in te slaan.

Daarna ging het crescendo, onder meer doordat ‘Velve’ een zogenoemde Vogelaarwijk werd. Er verrezen mooie nieuwe huizen op de plek waar ooit kleine arbeidershuisjes stonden.

'Voel me hier thuis'

Een buurvrouw iets verderop in de straat denkt er niet aan om te verhuizen. Ook niet na de spraakmakende viervoudige moord. “Ik pieker er niet over. Ik woon hier al dertig jaar en dit is en blijft de plek waar ik me thuis voel.”

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren